Камерън иска незабавно спиране на боевете в Газа

Свят
13:27 - 20 Февруари 2024
1054
Камерън иска незабавно спиране на боевете в Газа

Първият дипломат на Обединеното кралство Джеймс Камерън каза, че конфликтът в Газа трябва да спре "веднага, сега", на фона на нарастващия международен натиск върху Израел да не започва сухопътна офанзива в Рафах, пише "Политико".

Говорейки по време на пътуване до Фолкландските острови, външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън призова както Израел, така и Хамас да работят за прекратяване на огъня "вместо за офанзива в Рафах".

Израелският министър Бени Ганц каза в понеделник, че сухопътна инвазия в гъсто населения Рафах - най-южният град в Газа и убежище за палестинци, които са избягали от битките другаде - ще започне до 10 март, освен ако Хамас не освободи заложниците, задържани след клането на 7 октомври в Израел.

Камерън каза: "Призоваваме за спиране на боевете точно сега. Смятаме, че това, от което се нуждаем, е пауза в боевете - заложниците да излязат и да влезе помощ. Това трябва да стане веднага."

"После това, което трябва да направим, е да превърнем тази пауза в постоянно, устойчиво прекратяване на огъня", добави той.

Външният министър, бивш министър-председател на Великобритания, повтори призива на Обединеното кралство за по-дългосрочно споразумение в Близкия изток, като каза, че това ще изисква лидерите на Хамас да напуснат Газа, разрушаването на "машина на тероризма" и "подходящ хоризонт за палестинския народ, ново палестинско правителство".

"Но нека направим така, че това да се случи, нека да спрем сраженията сега, да освободим заложниците и след това да надграждаме оттук нататък", каза Камерън. "Това е, което трябва да се случи, а не офанзива в Рафах."

Коментарите на Камерън идват на фона на нарастващия натиск от страна на САЩ относно Рафах преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Резолюция, предложена от Съединените щати, призовава за прекратяване на огъня "веднага щом това е осъществимо", съобщи Асошиейтед прес, и казва, че сухопътна инвазия "не трябва да се извършва при настоящите обстоятелства". Съобщава се, че резолюцията предупреждава срещу по-нататъшно разселване на цивилни.

Но предложената от Съединените щати резолюция идва, след като те отхвърлиха отделно подкрепено от арабите искане за незабавно прекратяване на огъня.