Камикадзето от Сарафово трябвало да оживее

Планът за атентата бил объркан, организаторите влезли в страната от Румъния

Новини
14:21 - 08 Март 2019
1965
Камикадзето от Сарафово трябвало да оживее

Камикадзето от атентата в Сарафово е трябвало да оживее. В профила на един от организаторите на пъкленото деяние - Хасан ел Хадж Хасан, в социалната мрежа "Фейсбук" веднага след взрива на автобуса е бил публикуван коментар от негов приятел, в който възхвалява прекия извършител Мохамад Хюсеини и го нарича герой. "Използвайки стила на тези организации и профила, определено не е смятано Хюсеини да загине по време на атентата", е казал в показанията си един от анонимните свидетели по делото, прочетени днес в Специализирания наказателен съд. 

Тайният свидетел е бил изслушан при закрити врата. Единият обвиняем по делото - Мелиад Фара влиза в Русе с влак на 28 юни и предплаща за престой в хотел до 2 юли, става ясно от думите на свидетеля. Установено е, че по-късно с автобус се е придвижвал от Варна до дунавския град, където обаче се настанил в друг хотел на 6 юли и също платил предварително петдневен престой. 

Лице под името Брайън Джеремая Джеймисън опитало да наеме кола във Варна и Несебър, но в един от градовете му отказали, защото се усъмнили именно в шофьорската книжка с тези имена, издадена от щата Мичиган - откъдето е свидетелството за правоуправление и на убилия се извършител Мохамад Хюсеини.

"Получихме данни, че лицето и неговият баща в Австралия са били обект на разследване за връзки с терористична организация. Като бащата е заподозрян за финансова измама във връзка с терорстичната организация, а Фара - за пренасяне на самоделно устройство." Категорично е установено, че човекът с американска шофьорска книжка на името Брайън Джеремая Джеймисън е Мелиад Фара.

На 6 юли той предплаща още един престой в хотел в Русе до 11 юли. От банкомат на ПИБ в града тегли пари с "Мастъркард" от Австралия. На 7 юли той също опитал да наеме автомобил в Равда с фалшивата шофьорска книжка. Службите считат, че Фара е свързан с участие и с извършителя на терористичния акт, като ролята му е, че е осигурявал логистиката, а именно - пренасяне на взривни вещества и компоненти.

Свидетелите от Русе посочват, че при пристигането багажът на Фара се е състоял от мека раница, чанта за лаптоп и друга, по-малка чанта. Когато се върнал от крайморските си обиколки, чантата за лаптоп липсвала, а раницата била видимо по-празна.

Другият обвиняем Хасан ел Хадж Хасан пък имал връзка с чужда терористична организация, както и негови роднини.

Той влиза унас на 13 юли през Дунав мост пеша. После наема такси от Русе до Варна и се насочва към хотел "Андреев" в Несебър. Това е съвсем близо до мястото, в което е отседнал същинският атентатор - Мохамад Хюсеини.

Хасан носи шофьорка книжка - пак от САЩ, пак от щата Мичиган, на името на Ралф Уилям Рико. Той и Мелиад Фара били заедно в Несебър. 

Хасан напуска България на 18 юли 2012, един час след терористичния акт, като излязъл от България с такси.

"Той има висше образование в областта на инженерните науки и считаме, че е взел участие, сглобявайки самоделоното взривно устройство и въз основа на това, че е използвал идентична шофьорска книжка с другите двама", казва тайният свидетел, който фигурира в делото под номер 2.

Двамата - Фара и Хасан, са пътували до Сирия през 2008 г. по едно и също време, засекли са се на едно и също място и поради това българските служби считат, че се познават. Излизайки от Ливан, те са ползвали ливански документи, а на влизане в другите държави – съответно австралийския и канадския си паспорти.

Със сигурност двамата са се срещали с извършителя Хюсеини в с. Равда и според свидетеля, именно в Равда е използвана тайна квартира - неустанована засега, - където е сглобено взривното устройство. Макар че Фара напуска България по-рано, не изключва да се е виждал със самия атентатор.

Службите смятат, че Фара се е снабдил с амониева селитра и тротил на територията на България.

Тримата вероятно са контактували през фейсбук профила на Асиа Хюсейни - сестра на извършителя на бомбения атентат. "По някакъв начин тя е осъществявала връзката между атентанора и двамата съучастници. Предполагаме това, имайки предвид и обвързаността на фамилиите с терористични организации...", казва още свидетелят.

Макар Хасан ел Хадж Хасан и Фара да не са "приятели" в социалната мрежа, в профила на сестрата има лице, което е свързано с Хасан и друг човек, свързан с Мелиад Фара.

Иначе няма шанс делото скоро да върви към пледоарии. През май има насрочени дати за разпити на румънски свидетели - държавата, през която са минали обвиняемите. Наесен съдът се надява да успее да разпита и свидетелите от държавата Израел, за които е пусната международна поръчка. Дела засега са насрочени до 22 октомври, но те ще бъдат удължени.