Камиони с хуманитарна помощ за Газа чакат на границата

Свят
12:28 - 17 Октомври 2023
1104
Камиони с хуманитарна помощ за Газа чакат на границата

Хуманитарни служители казват, че стотици камиони, превозващи жизненоважни доставки, се насочват към единствения граничен пункт Рафах между Газа и Египет.

"Не ни беше казано в колко часа ще пресечем границата, но бяхме помолени да се отправим към Рафах", каза представител на египетския Червен полумесец, пожелал анонимност.

Всички пропускателни пунктове в Газа, включително Рафах, остават затворени. Камиони се струпват от египетската страна от няколко дни. От друга страна, десетки палестинци чакат да се измъкнат от Газа.

Граничните власти не успяха да поправят щетите, причинени от израелските въздушни удари на граничния пункт Рафах от ивицата Газа към Египет, каза палестински служител пред CNN в понеделник.

Щетите изиграха роля в забавянето на отварянето на контролно-пропускателния пункт, каза той, като опасенията относно възможността за нови удари в района "спират усилията за възстановяване на щетите от предишни въздушни удари".

Два египетски източника са разказали на Ройтерс, че за понеделник сутринта е било договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа, което да продължи няколко часа, за да се улесни влизането на помощта и евакуацията през Рафах. Израел обаче отрече това. Хамас също отхвърли да е договаряно примирие.