Канада била обект на повишена шпионска активност

Според канадското разузнаване главната външна опасност идва от Русия и Китай

Свят
11:40 - 13 Април 2021
1457
Канада била обект на повишена шпионска активност

Шпионажът и чуждата намеса в Канада през миналата година са достигнали нива, невиждани от времето на Студената война, обяви канадската разузнавателна агенция, цитирана от Ройтерс. Отчасти това се дължи на въздействието на пандемията, допълва агенцията.

Според канадското разузнаване главната външна опасност идва от Русия и Китай, а заплахи за националната сигурност като екстремизма, външната намеса, шпионажът и зловредната киберактивност са се увеличили сериозно през 2020 г.

В годишния си доклад агенцията посочва, че скокът на шпионските действия се дължи и на факта, че много хора са работили от домовете си.

„Чуждестранни играчи, включително враждебни разузнавателни агенции, опитват да се възползват максимално от условията, създадени от пандемията, за да се доберат до ценна за тях информация“, се посочва в доклада.

Докладът е поредният случай за последната година, в който канадското разузнаване обръща по-сериозно вонимание на Русия и Китай. През февруари шефът на агенцията заяви, че Китай представлява сериозна стратегическа заплаха, а през ноември като сериозни киберзаплахи бяха посочени програми, финансирани от Китай, Русия, Иран и Северна Корея.