Канада изпраща снайпери, радиостанции и боеприпаси на Украйна

Украйна
14:51 - 21 Април 2023
1478
Канада изпраща снайпери, радиостанции и боеприпаси на Украйна

Канада обяви нов пакет военна помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той ще бъде в размер на 39 милиона канадски долара (28,9 милиона долара) и ще включва 40 снайперски пушки, 16 радиостанции и дарение за фонд на НАТО в помощ на Киев във войната му срещу Русия.

Последният пакет военна помощ, който включва и боеприпаси за пушките, беше обявен от министъра на отбраната Анита Ананд във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия, където представители на отбраната на НАТО се срещат, за да обсъдят нови военни доставки за Украйна.

Пушките и боеприпасите ще бъдат доставени от базираната в Канада Prairie Gun Works, а радиостанциите ще бъдат осигурени от L3Harris Technologies.

Приносът към фонда на НАТО в размер на около 34,6 милиона канадски долара ще помогне да се осигурят доставки на гориво и други активи за Украйна.

"Даренията и подкрепата, обявени от Канада днес, ще помогнат да се гарантира, че Украйна има необходимото, за да защити своя суверенитет, независимост и териториална цялост", заяви Ананд.

Канада е сред най-верните поддръжници на Киев и до момента му е предоставила подкрепа на стойност милиарди долари, включително над 1 милиард канадски долара военна помощ.