Канада обмисля изпращането на танкове за Украйна

Канадското правителство досега е предоставило на Киев 5 милиарда долара

Украйна
11:53 - 26 Януари 2023
1141
Канада обмисля изпращането на танкове за Украйна

Канада обмисля изпращането на танкове "Леопард 2" в Украйна, но все още се проучва точният брой, който може да бъде дарен.

След като Германия се отказа от опасенията си относно доставката на тежко военно оборудване за Украйна, страните от НАТО се координират помежду си относно конкретния брой танкове, които всяка страна може да предостави.

Кралските канадски военновъздушни сили биха могли, ако е необходимо, да използват своите транспортни самолети C-17, за да преместят танковете в Полша, откъдето бронираните машини да бъдат транспортирани до Украйна. Това съобщи канадското издание Ottawa Citizen, позовавайки се на източници от канадската армия.

Изданието цитира и премиера Джъстин Трюдо, който в сряда, 25 януари, на въпрос за танковете отговори, че за момента няма какво да съобщи, но се надява в следващите дни да има повече какво да сподели по този въпрос. 

Според военни Канада може да предостави поне 10 танка Leopard 2, пише изданието и уточнява, че канадските въоръжени сили разполагат със 112 "Леопард 2", основно във военната база Едмънтън.

Канадското правителство досега е предоставило на Украйна 5 милиарда долара за хуманитарна помощ и оръжия.