Канада освободи директорката на Huawei

Тя беше задържана преди 3 години заради обвинение, че е подвела една от най- големите банки в света да наруши санкциите срещу Иран

Новини
15:33 - 25 Септември 2021
2113

Край на един от шумните скандали между Китай и Запада. Арестуваната директорка на китайския технологичен гигант Huawei беше освободена от властите в Канада и вече замина за родината си. 

Тя беше задържана преди 3 години заради обвинение, че е подвела една от най- големите банки в света да наруши санкциите срещу Иран. Китай твърдо настояваше, че по политически причини Съединените щати са скалъпили обвиненията.

Снощи беше обявена промяна в позицията на американците, които оттеглиха иска към Канада за депортирането на Мън Ванчжоу. Часове по-късно Китай освободи канадските бизнесмени, които задържа при нейния арест. Пекин ги обвини в шпионаж и единият получи 11 години затвор. Канада нарече процесите срещу тях "отмъщение".

„През изминалите три години животът ми беше обърнат с главата надолу. Това беше тежък период за мен - като майка, съпруга и директор на компанията. Вярвам, че всяка трудна ситуация има и положителна страна. Натрупах безценен опит и никога няма да забравя добрите пожелания, които получих от толкова много хора по целия свят”, каза Ванчжоу.

Снимка: БГНЕС