Канада забрани приложенията „УиЧат“ и „Касперски“ на правителствени смартфони

Решението е с цел гарантиране сигурността и защитата на държавните мрежи и данни

Новини
15:23 - 31 Октомври 2023
2239
Канада забрани приложенията „УиЧат“ и „Касперски“ на правителствени смартфони

Канада обяви днес, че забранява използването на популярните приложение "УиЧат" (WeChat) и "Касперски" (Kaspersky) на правителствени смартфони, предаде Франс прес.

"УиЧат" е китайско приложение, а "Касперски" - руско.

"Решението да изтрием и блокираме приложенията "УиЧат" и "Касперски" бе взето, за да бъде гарантирана сигурността и защитата на правителствените мрежи и данни", се казва в изявление на Анита Ананд, ръководителка на орган, натоварен с управлението на публичните финанси.

От понеделник тези две приложения няма да са достъпни на правителствените устройства и служителите няма да могат да си ги инсталират отново, тъй като те носят "неприемлив риск за неприкосновеността на личния живот и за сигурността".

"Методите на събиране на данни на приложенията "УиЧат" и "Касперски" дават значителен достъп до съдържание", свързано с потребителите, се уточнява в изявлението на Отава.

През февруари Канада забрани употребата на китайското приложение "ТикТок" (TikTok) на правителствени смартфони. 

"Канада въвежда забрана срещу китайско предприятие под претекст, че защитава сигурността на данните. Китай решително се противопоставя на това и изразява надеждата си, че Канада ще се раздели с идеологическите си предразсъдъци", каза днес говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин.