Канадска айти компания съди разследващи журналисти у нас

Бюрото на Атанас Чобанов гръмна със скандал за модерирането на фейсбук от фирмата в полза на Кремъл

Общество
16:26 - 28 Ноември 2022
7593
Канадска айти компания съди разследващи журналисти у нас

Гигантски скандал за ролята и действията на разследващите журналисти от "Bird.bg" гърми от дни заради разпространената от тях информация, че международна компания, базирана у нас, е пряко отговорна за модерирането на т.нар. българска секция във фейсбук платформата, при това с обвинение, че това се случва в полза на кремълската пропаганда и че е част от хибридната война.

Става въпрос за TELUS, чиято собственост у на се държи от българка и двама чужди граждани, която била сключила договор с Meta на Марк Зукърбърг за следене на публикациите на български език. TELUS в България се обслужва от аутсорс фирмата "Колпойнт ню Юръп" чрез Кристина Иванова, Ксавие Марсенак и Томас Бари. 

Според журналистите обаче подизпълнителят обслужва руския интерес. За целта през уикенда от страницата на Бюрото за разследваща журналистика публикуваха профилните снимки на десетки мъже и жени, споделили публично, че работят за въпросната компания.

И заплашиха, че ще разкрият и адресите, и телефонните им номера, в случай, че не съдействат с информация за разкриването на дълбините на модерирането на фейсбук платформата у нас. Действията на журналистите възмутиха мнозина и бяха окачествени като недопустими.

Днес от Телъс изпратиха и официално становище, като заявяват, че ще съдят журналистите:

"Във връзка с публикувани некоректни твърдения във фейсбук публикация на Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) от 26.11.22 г., бихме искали да изразим следното становище:
Категорично се противопоставяме на съдържащите се внушения и неверни твърдения, подтикващи към насилие и саморазправа с наши служители, несъвместими с принципите на демократичното общество и обективна журналистика.

Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве.

Вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на съответните неверни твърдения. Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин, биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото.

TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS, водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиента и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители. Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит.

Решително се противопоставяме, също така, на всякакви внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии. Публикуването на фалшиви твърдения в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни факти и проверена информация, категорично противоречи на етичните принципи на журналистиката. Благодарим искрено на всички, които изразиха подкрепа за нашите служители и компанията! Вярваме, че това е правилният начин за реакция към всяко неправомерно действие, което накърнява авторитета на даден човек или организация", написаха от там.