Канадски учен: Чесънът доказано бори рака

Заедно със зеления чай, куркумата, малините и зехтинът са най-полезните храни

Топ
09:09 - 09 Септември 2019
31565
Канадски учен: Чесънът доказано бори рака

Д-р Ришар Беливо е пионер на новата наука превантивно хранене. Лекарят ръководи лаборатория в Монреал, която системно изучава лекарствените свойства на храните. Д-р Беливо има списъци на най-вредните и на най-полезните храни.

След 30-годишни изследвания ученият е съставил блюдо от 30 храни с гигантски ефект върху здравето и особено за превенция на рака. 5 от тях д-р Беливо направо превъзнася - чесън, зелен чай, куркума, малини и зехтин. Той обаче прави уговорка, че 30-те храни не са магически.

"Ние не лекуваме рака, като ядем броколи, нито диабета - с домати. Диагностицираният рак трябва да се бомбардира с всички средства на съвременната медицина. Храненето не е лечение, а само превенция без странични ефекти", казва д-р Беливо.

Чесънът неслучайно е първи в списъка на д-р Беливо. Той е най-старото лекарство, използвано в медицината. Шумерски плочки от 3000 г. пр.Хр. дават рецепти с чесън. Той е естествен антибиотик заради активната съставка в него - алицин.

Антибактериалните му свойства са изследвани от Луи Пастьор през 1858 г. Поради липса на антибиотици руснаците го използват за превръзки през Втората световна война и така на чесъна му излиза името "Руския пеницилин".

Чесънът, както и всички растения от сем. Лукови (alliaceae) - кромид, праз, шарлот, див лук и др., съдържат серни съединения, чрез които предизвикват апоптоза (самоубийство) на туморните клетки и регулират кръвната захар. Богати са също на селен и на флавоноида кверцетин, които действат като антиоксиданти и имуностимулатори.

Антираковото действие на чесъна е доказано с изпитвания in vitro и in vivo, както и с 4 вида изследвания върху хора и е с много висока научна достоверност. Най-новото изследване е публикувано в началото на март в САЩ. Според него чесънът убива клетките на глиобластома - най-агресивния вид тумор в мозъка.

Ефектът се дължи на 3 вида молекули диалилов сулфид в чесъна, на S-алилцистеина и на алицина. Тези вещества се освобождават най-добре при рязане, късане или стриване на скилидката и се асимилират много по-лесно, ако тя е разтворена в зехтин. Най-силно е целебното действие на чесъна, когато се яде суров 10-15 минути след като е бил нарязан. Това време е нужно на ензимите в него да се активират.

Терапевтичната доза е по-голяма от тази, която си мислите - 1 глава на ден. Само с толкова човек не може да пребори никоя инфекция, нито пък да победи рака. Трябва да се ядат по 2-3 глави чесън на ден. След него се изяждат няколко стръка пресен магданоз и неприятният мирис на чесън от дъха се премахва.

Когато е сготвен, чесънът губи качеството си на лекарство, тъй като серните съединения в него се разграждат от високата температура. Същото се случва и със сушения чесън, както и с престоялия.

Лековит е само пресният чесън. Той се проверява, като се разреже наполовина. Ако през средата на главата минава зелена нишка, чесънът е свеж.