Каналджията Георги се разболя в ареста, аверът му Анастас пък се разплака в съда

Общество
16:30 - 12 Юли 2023
1860
Каналджията Георги се разболя в ареста, аверът му Анастас пък се разплака в съда

Районният съд в Бургас гледа мярката за неотклонение на двамата бургазлии Георги Жеков и Анастас Димитров, обвинени в каналджийството на 18 мигранти, спипани на бул. „Тодор Александров“ в микробус „Мерцедес“ в понеделник сутринта.

В съдебната зала се появи само 19-годишният Анастас. Приятелят му – 20-годишният Георги бил в болница и здравословното му състояние не позволявало да присъства на досъдебното производство.

В залата стана ясно, че прокуратурата иска постоянен арест за Анастас, който е бил зад волана на лекия автомобил Фолксваген Голф и е играел ролята на ескорт на товарния камион с мигрантите.

„Той е изразил съжаление за деянието си. Анастас е все още ученик. Предстоят му изпити. Има постоянен адрес и живее с родителите си. Това гарантира, че няма да извърши друго престъпление или да се укрие, ако му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ с проследяваща гривна, каза защитникът му адвокат Веселина Василева.

Стана ясно още, че МПС-то е било регистрирано на трето лице, но към момента не е ясно дали има участие в схемата с мигрантите.

За подобно престъпление законът предвижда наказание от 1 до 6 години и парична глоба от три хиляди до десет хиляди лева. Анастас излезе с насълзени очи от съдебната зала, съобщава Флагман. 

Припомняме, че около 09 часа, на 10 юли, полицаи са подали стоп-сигнал към микробуса Мерцедес "Спринтер" и пилотната кола Фолксваген "Голф” на КПП Пода, но водачи не са се подчинили на разпорежданията. Малко по-късно двете превозни средства бяха блокирани от полицейските автомобили на бул."Тодор Александров" и ул. „Спортна“.