Каналджията, преследван в Бургас, с документи от Карибите

Задържаният Мохамад Дурган е със статут на кандидат-бежанец, обяви прокурор Зорница Щърбева

Общество
16:33 - 23 Ноември 2022
3605
Каналджията, преследван в Бургас, с документи от Карибите

44-годишният сириец, който спретна гонка с полицията в Бургас снощи, е представил документ, че е роден в карибската островна държава Сейнт Китс и Невис и шофьорска книжка, издадена от Великобритания. Мъжът бе зад волана на бус, превозващ седем нелегални мигранти от Мароко.

Предстои да бъде установено дали тези документи са истински, каза наблюдаващият прокурор Зорница Щърбева. 

Срещу 44-годишния Мохамед Дурган са повдигнати три обвинения  - за подпомагане на седем мароканци да преминат нелегално през страната ни, за което законът предвижда от 1 до 6 г. затвор и глоба от  5000 до 20 000лв., за шофиране след употреба на наркотици, за което се предвижда наказание от 1 г. до 3 г. затвор и глоба от 500 до 1500 лв. и че противозаконно е пречил на полицаите да извършат своите задължения.

Въпреки подадените светлинни и звукови сигнали сириецът не се е съобразил с тях – ускорил скоростта на движение и се опитал да осуети проверката, управлявайки автомобила застрашавайки живота и здравето на останалите участници. Каналджията навлизал в насрещната лента и минавал на червени светофари. За третото престъпление законът предвижда лишаване от свобода до 3 г. Ако сириецът бъде признат за виновен и по трите обвинения, то той ще получи най-тежката присъда след комулация, уточниха от прокуратурата.

Задържаният сириец все още не е разпитан като обвиняем. По първоначални данни мароканците са преминали на територията на България през Турция, като  крайна точка на пътуването била София. Срещата между обвиняемия и мигрантите е осъществена в района на Дебелт.

Задържаният Мохамад Дурган е със статут на кандидат-бежанец, каза още прокурор Щърбева.