Кънчо и Андрей продадоха "Галъп" на Борислав Цеков

"Правото на пенсия е гарантирано от Конституцията и ние решихме да се възползваме от него”, казват социолозите

Политика
16:06 - 12 Август 2024
4237
Кънчо и Андрей продадоха "Галъп" на Борислав Цеков

Борислав Цеков е купил "Галъп интернешънъл Болкан" от досегашните собственици Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Това става ясно от изявление, публикувано на сайта на социологическата агенция. Продажбата е доста изненадваща, тъй като нямаше никакви индикации, че Райчев и Стойчев са имали намерение да се разделят с агенцията. В своето съобщение до медиите двамата социолози заявяват, че се пенсионират. Цената на сделката не е публично обявена.

Ето какво се казва в съобщението:

Финализирана беше продажбата на сто процента от акциите на социологическа агенция „Галъп интернешънъл Болкан“, която е член на международната асоциация Gallup International със седалище в Цюрих. Учредителите и досегашни акционери в „Галъп интернешънъл Болкан“, г-н Андрей Райчев и г-н Кънчо Стойчев,

прехвърлиха своето акционерно участие на специално учреденото за целта акционерно дружество „Пакстън Рисърч“, оглавявано от доц. д-р Борислав Цеков. Собственици на „Пакстън Рисърч“ са консервативният тинк-танк Изследователски център за нова Европа, ръководен от доц. Цеков и сдружение „Републикански център“ с председател д-р Петър Кичашки.

В борда на „Пакстън Рисърч“ участват адвокат Андриан Боянов и Ивилина Алексиева-Робинсън (председател на ЦИК от 2014 до 2019 г.). Финансирането на сделката се осигурява от успешния международен бизнес, който развиват доц. Борислав Цеков и д-р Петър Кичашки, чиито компании са ексклузивен партньор за Балканите на някои от глобалните корпоративни гиганти в сферата на рециклиращата индустрия и търговията с метали.

“Правото на пенсия е гарантирано от Конституцията и ние решихме да се възползваме от него”, заявиха г-н Андрей Райчев и г-н Кънчо Стойчев и подчертаха, че отговорността към постигнатото от „Галъп интернешънъл Болкан” в България през последните 33 години е голяма. „Затова търсехме да предадем щафетата на личности, които имат не само разбиране за неговата мисия, но и капацитет за надграждане“.

От своя страна, доц. Борислав Цеков благодари за доверието и подчерта, че авторитетът на агенцията, изграден от професионализма на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, е безспорен и затова бъдещото развитие ще бъде в дух на приемственост“. Същевременно Кънчо Стойчев продължава новия си мандат на член на борда на световната асоциация и президент на едноименната фондация, базирана в Лондон.

От името на „Пакстън Рисърч“, като нов собственик на „Галъп интернешънъл Болкан“, доц. Цеков обяви още, че предстои преструктуриране на агенцията, която ще прерасне в изследователски център с три направления.

Първото е социологическото, което съществува и понастоящем. Целта е пълна приемственост на успешната дейност и независимостта на агенцията и затова ще се разчита на основополагащата роля на утвърдения екип на д-р Първан Симеонов като директор на агенцията.

Второто изследователско направление ще е в областта на конституционното право, политическите науки и публичната администрация – Център „Конституционализъм и демокрация“, който ще издава и научно списание. Негов ръководител ще бъде проф. дн Георги Близнашки, а членове на редакционния съвет – изтъкнати учени и университетски преподаватели от България, САЩ и др.

Третото направление, което ще бъде сформирано в близка перспектива съвместно с американски партньори, е център за мониторинг на антидемократичните идеологии и пропаганда в България.