Кънчовците бистриха ще има ли правителство?

Андрей Райчев мята горещия картоф в скута на ДБ

Политика
09:11 - 06 Октомври 2022
2255
Кънчовците бистриха ще има ли правителство?

Ще бъде ли сформирано стабилно мнозинство в парламента? Този въпрос опитаха да разнищят тази сутрин в ефира на bTV Андрей Райчев, Светослав Малинов и Харалан Александров.

"Нещата трябва да са чисти и открити, да няма конфронтации и да е ясно от ден първи, за да се намери решение. Или да се отиде на нови избори", заяви Светослав Малинов. По думите на политолога - не е въпроса какво е възможно, а какво е най-добро за страната.

"Стабилно правителство май приехме, че няма от година и половина насам. Преди изборите имаше един, за мен уникален факт, какъвто не съм виждал за последните 30 години - предсрочни избори и рекордно нисък брой желаещи за тях. Сега плащаме цената на начина, по който беше свалено правителството и изключително късия срок.

ГЕРБ трябва да се опита да направи правителство с ДПС. Да привлече новата партия "Български възход". Това ми изглежда по-реалистично, отколкото да прави съюз с "Демократична България". Да се мине и на гласуване на правителство на малцинството", добави още той.

Според Андрей Райчев има два въпроса на дневен ред. "Единият е видим, другият - не. Едното е да направим правителство, а другото - кой ще бъде набелязан за виновен, защото нито един въпрос не бе решен на миналите избори.

Трябва да се види в кого стои ключа. Кой легитимира края на революцията, започната 20-та година. Кой може да пресече тази червена линия? Според мен това са ДБ. Докато ДБ не иска да прави нещо, нищо няма да стане. В момента всички играят не, за да направят правителство, а за следващи избори", добави още Райчев. 

"Трябва да следим състоянието на електората. Към момента, за съжаление, той е про натовски. Трябва някой да ни пази. Освен, че има криза и хората са недоволни, могат да се изместят и в такава посока, че никоя политическа сила да не може да ги овладее".

Харалан Александров се включи в дискусията с мнение, че е "добре да се водят преговорите между лидерите на партиите". 

"Играта е много интересна. Нека се помъчат лидерите на партиите, да видим дали ще се справят с една задача, много императивна вече за обществото. Да се опитаме да намерим позиция, да видим възможен ли е политически разговор между тези хора. Виждаме какво разместване става в депутатските листи. Употребяването на голяма част от политиците е несъстоятелна кауза", заяви още социалният антрополог.