Канцлерът на Австрия потвърди, страната му е против България в Шенген

Става дума за сигурността на ЕС, на нашите граждани, обясни Карл Нехамер

Новини
21:26 - 07 Декември 2022
2390
Канцлерът на Австрия потвърди, страната му е против България в Шенген

Тази вечер канцлерът на Австрия Карл Нехамер потвърди, че страната му е против влизането на България и Румъния в Шенген. Според него нашата страна има нужда от помощ по този въпрос.

Нехамер и председателят на ЕНП Манфред Вебер дадоха съвместна пресконференция във Виена преди утрешното гласуване в Брюксел.

"Това наистина е предизвикателство за сигурността, и това е причината заради която Австрия има различна гледна точка върху разширяването на Шенген. Хърватия - да, Румъния и България още не. Това не е политическа дискусия, това е дискусия за сигурността. Става дума за сигурността на Европейския съюз, и на нашите граждани", заяви Карл Нехамер.

Вчера Виена заяви, че няма да подкрепи България и Румъния за Шенген заради засиления миграционен поток към Австрия. Вътрешният министър Герхард Карнер каза, че държи на блокирането на двете страни, защото системата не работи, има много проверки в рамките на Шенгенското пространство и следователно то не трябва да бъде разширявано.

Утре предстои Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват в две отделни решения - едното - за приемането на България и Румъния и второто - за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие.