Кандидат за Гинес: Художник майстори картина върху 2000 кв.м.

Саша Джафри хвърлил 5 хил. лири за уникалната си творба

Новини
15:13 - 26 Септември 2020
1859
Кандидат за Гинес: Художник майстори картина върху 2000 кв.м.

Британският художник Саша Джафри се разхожда бос върху гигантското си платно на пода на балната зала в луксозен хотел в Дубай. Картината върху малко под 2000 квадратни метра е почти завършена, съобщи АФП.

Целта на Джафри е да постави рекорд на Гинес за най-голяма картина върху платно в света и да събере 30 милиона долара за здравни и образователни инициативи за деца в най-бедните райони на света.

Гигантската картина "Пътешествие на хуманността" на 44-годишния художник ще се продаде на търг през февруари догодина, разделена на 60 отделни картини, предава БТА.

"Те ще притежават част от най-голямата картина, създавана някога, но по-важното е, че ще притежават част от историята", казва творецът.

В продължение на седем месеца той работи по 18-20 часа в денонощие върху произведението, за което е използвал над пет хиляди литра боя и около хиляда четки.

"Беше дълго пътешествие. Картината пресъздава душата на Земята, природата, човечността, любовта и грижата на майката, защитата и напътствията на бащата, докато водят децата през живота и ги карат да се чувстват сигурни, обичани и смели, за да им поникнат криле, да осъществяват мечтите си", казва Джафри.

Деца от 140 страни предоставят онлайн рисунките си, за да бъдат включени в творбата на Джафри с нейните "осем портала". Част от рисунките показват преживяванията на децата по време на пандемията.

В последния ден от представянето на гигантското платно в хотела в Дубай, деца пяха, изпълняваха акробатични фигури и танцуваха под звуците на "Imagine" на Джон Ленън.