Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов: Ще отпушим всичко, затлачено през последните 3 години!

Ако управляваше ГЕРБ, в края на тази година вече щяхме да откриваме Националната детска болница, казва бившия министър на здравеопазването

Ексклузивно
21:15 - 07 Юни 2024
9403
Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС проф. д-р Костадин Ангелов: Ще отпушим всичко, затлачено през последните 3 години!

Проф. д-р Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново за предстоящите в неделя парламентарни избори. Известният български лекар няма нужда от дълго представяне – освен един от забележителните ни хирурзи, той е депутат в 3 парламента, здравен министър в третото правителство на Бойко Борисов (2020-2021 г.),  председател на Комисията по здравеопазване в 49-ото НС, а преди да влезе в политиката - директор на Александровска болница в периода 2013 – 2020 г.

Проф. д-р Костадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. в Нова Загора. Завършва Медицинския университет в София с магистърска степен по медицина и обществено здраве. През 2015 г. завършва и магистратура по финанси в УНСС. През 2015 г. след конкурс е избран за доцент, а през 2020 г. – за професор.

В навечерието на изборите, водим откровен разговор с него по актуални обществени и политически проблеми.

- Г-н Ангелов, бяхте народен представител, бяхте здравен министър – нагледали сте се на политиката отвътре. Какво ви мотивира пак да се качите на този влак?

- Много несвършена работата, поети ангажименти и обещания, които докато не изпълня, няма да спра. През последните 3 години се нагледах повече на безвремие, некадърност и страх в управляващите, отколкото на „политиката отвътре”, както Вие се изразихте. Убеден съм и знам, че хората са се нагледали на същото. Сигурен съм в думите си, защото в последните няколко седмици се срещнах с много жители на градове и села и всички ми казват едно и също - 3 години, регионите, общините, бизнесът, инфраструктурата, здравеопазването не са помръднали дори сантиметър напред. В съзнанието ми са запечатени думите на хората от Полски Тръмбеш, които ми казаха – „След ПП-ДБ трева не никне”.

Проф. д-р Костадин Ангелов е водач на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново на парламентарните избори тази неделя

- Последните гръмки медийни скандали в здравеопазването бяха свързани с частната детска болница, която така и не получи картбланш на този етап. За средностатистическия българин е абсолютно непонятно защо толкова години държавата не може да осигури държавна детска болница. Вие лично какво ще направите по този въпрос? Приемате ли като личен свой ангажимент построяването й най-сетне?

- Ако продължавахме да управляваме след 2021 г., то в края на тази година щяхме да откриваме Националната детска болница. Непонятно за мен е защо цели три години по проекта и реализацията на детската болница изобщо не се работи. Нека Ви дам един пример в подкрепа на думите си. В края на миналата година Общественият съвет за изграждане на детската болница дойде в Народното събрание и каза, че министърът на т.нар. „промяна” Христо Хинков не е свършил нищо по изграждането на Националната детска болница. Именно затова не пожелаха тогава да поканим представители на тогавашното министерство на здравеопазването на въпросната среща.

След като с Обществения съвет постигнахме консенсус по проекта на решението на парламента за ускореното изграждане на Националната детска болница, веднага го внесохме в НС. Решението се гласува и прие единодушно на 14 февруари 2024 г. По време на дебатите в пленарна зала Христо Хинков дори не сметна за необходимо да дойде. Явно е имал по-важна работа...

Да се върна конкретно на въпроса Ви. Изход от тази каша има. Трябват обаче смелост, решителност, знания и умения. Погледнете Бургас, там детската болница е на финалната права. Давам Бургас за пример, защото това е доказателство, че където ГЕРБ управлява, нещата действително се случват. И това не са предизборни лозунги, това са факти, които са пред очите на всички ни.

- Казвате, че възнагражденията на медиците са ахилесовата пета на здравеопазването – затова ли липсват 29 000 медицински сестри у нас? Какво предвиждате от ГЕРБ, как ще ги задържите?

В края на краткия си мандат като министър на здравеопазването, успях да приложа идеята си за т.нар. тристълбово финансиране. Мярка, която заработи с мигновен успех в избирателния район, който представлявам и днес - Велико Търново. Белодробната болница в града беше пред кадрови колапс, но благодарение и на усилията на кмета Даниел Панов, успяхме да осигурим тройно заплащане на млади лекари - от болницата, от държавата, от общината. И днес този проблем е в миналото и лечебното заведение не се задъхва от липса на медици. Същото направихме и с кмета на Свищов Генчо Генчев. В Свищов вече болницата е стабилна. Стартирахме грижата и за болницата в Горна Оряховица с кмета Добромир Добрев. Сега полагаме грижи и за болницата в Павликени.

Да, наистина заплащането на лекарите е ахилесовата пета. Колегите още чакат обещаните им заплати. Засега те остават само на хартия. ПП чисто и просто ги излъгаха с едни красиво звучащи обещания, но не осигуриха нужните финансови средства, за да се повишат заплатите. Това е цинизъм. Предстои да решим и този проблем. Що се отнася до медицинските сестри - премахнахме мораториума за разкриване на факултети и/или филиали за обучение на медицински сестри. Така разкрихме филиали за тяхното обучение във Велико Търново, Добрич, предстои и в Нов български университет. Във Велико Търново ще обучаваме и лекарски асистенти, т. нар. фелдшери. Това са все стъпки в правилната посока.

- Лекарите също недостигат, според някои прогнози след 5-10 години здравеопазването ще е в пълен колапс. Какво следва тогава за пациентите?

- Няма да се стигне дотам. Все по-малко лекари напускат България, за да работят в чужбина. Предстои да регламентираме телемедицината и да усилим Спешната помощ с лекарски асистенти и парамедици. Здравеопазването в България ще е достъпно и всеобхватно. Предстои да променим и модела на здравеопазването, като акцентираме основно върху общественото здравеопазване, а това е скрининга и профилактиката. Ще създадем точно такъв национален център.

Време е да се борим с причините на заболяванията и да си откриваме навреме, а не да лекуваме болестите и усложненията. Само така здравеопазването ще дава добавена стойност към живота на всеки един от нас.

- Д-р Ангелов, защо е този парадокс – бюджетът на Здравната каса е 8 млрд. лв., а хората са все по-недоволни от здравеопазването и все по-болни? Може ли да се направи нещо реално полезно?

- Всички са недоволни от здравеопазването - пациенти, медици, политици, институции с отношение към този проблем. Винаги има решение. И то е промоция на здравето с всички средства. Въвеждане на здравно образование в училище, забрани и инкриминиране на всички зависимости сред децата. Трябва да се борим за здравето на нашите деца и да сме заедно в тази битка. Скрининг и профилактика и след 20 години ще видим първите видими резултати.

Пациентка прегръща проф. д-р Ангелов на една от предизборните срещи

- Всъщност най-ощетени са хората в по-малките градове и общини. За да стане здравната система всеобхватна, трябват години работа и инвестиции... Може ли реално да се наваксва това за един мандат от 4 години?

- И да, и не. 4 години не е малък период. Могат да се поставят основи, да се надградят добре работещи елементи в системата, да се започнат нови неща. Винаги съм вярвал, че здравеопазването няма и не трябва да има партиен цвят. Затова е необходим надпартиен консенсус. Ако щете, да се подпише, един 10-15 годишен стратегически документ, който да очертава основните линии и стъпки, по които трябва да върви системата. И този документ да е гарант пред обществото, че който и да е на власт, който и министър да прекрачи прага на министерството, няма да започне да си фантазира някоя негова си реформа или реформичка, да създава административни дирекции, които да обслужват фирмите и НПО-то му и т.н. Защото и такива министри имаше в последните 3 години. И накрая - нула. Една голяма, кръгла нула.

- Смятате ли, че Бойко Борисов трябва да стане министър-председател за четвърти път? Такива предложения вече се носят в политическото пространство...

- Народът ще определи кой трябва и кой не трябва да е министър-председател и кой ще е победител на изборите. Гласът на хората е най-важен и в него е силата и властта, която те дават и взимат от политиците. Изборите са само след няколко дни, така че нека да изчакаме и видим как ще се произнесат българите. Ако хората поставят ГЕРБ на първо място, което сочат абсолютно всички социологически агенции в допитванията си, то би било абсолютно логично г-н Борисов да бъде предложен за премиер. В това няма нищо ненормално, дори напротив. Така се поема и носи отговорност. А не, както чухме от нашите колеги от ПП-ДБ, които по тъмни стаички си говорят за неофициален кеш на партията им, за овладяване на службите и паричните потоци на България.

- Вие бихте ли поел отново кормилото на здравното министерство? И ще се обидите ли, ако се окаже, че изборът падне върху друг?

- Това решение ще вземе г-н Борисов. Той никога не бърка в избора си и винаги гледа два-три хода напред. ГЕРБ сме отбор, и то проверен във времето. Няма място за обидени, важното е отборът да постига успехи за България.

- Защо настъпи този обрат с ПП-ДБ, след като все пак бяхте партньори в управлението - и плюсовете, и минусите са общи? Трябваше ли ПП-ДБ да влязат в управлението на страната, или трябваше още тогава да се върви към нови избори?

- Многократно сме казвали - отговорността за управлението на страната е на ПП-ДБ и персонално на Николай Денков. ГЕРБ имахме един представител в това правителство и нашата партия е отговорна само и единствено за външната политика, която беше ръководена от г-жа Мария Габриел. Налага се да припомня, че още в самото начало на тази „сглобка”, както я нарече г-жа Лена Бориславова, ГЕРБ беше против този термин и начин на управление. Спомнете си, че г-н Борисов няколко пъти призоваваше Кирил Петков и Христо Иванов да подпишат коалиционно споразумение. Такава е практиката в целия развит свят.

Но ПП-ДБ искаха да се покажат какви са хитреци и как ще надиграят Борисов и ГЕРБ. Държавата обаче не е игра на покер или пък някакви бизнес преговори в офис, в които с блъфове и флиртове можеш и трябва да надхитриш другия.

Накрая, когато осъзнаха, че са довели страната до предсрочни избори, извадиха някакъв, уж меморандум, в който се предлагаше грозно разпарчатосване на България, сякаш държавата е баница. Абсолютно недопустимо, цинично, вулгарно, да не кажа и подсъдно!

- В ГЕРБ все пак готови ли сте за следваща коалиция – понеже според социологическите проучвания такава неминуемо трябва да има?

- Нека хората да се произнесат на 9-ти юни. Нека да кажат тежката си дума и тогава ще говорим кой с кого и дали. ГЕРБ винаги е била демократична, дясна и евроатлантически ориентирана партия - това са принципите ни, които никога няма да прекрачим.

- Прогнозите на социолозите са, че около 60% от хората няма да излязат да гласуват на 9 юни. Как бихте мотивирали тези хора да пуснат бюлетина за вас?

- В последните няколко години, политиците занимаваха хората с техните проблеми, а не обратното. Всъщност народът ни изпращат в НС или в МС, за да решаваме неговите проблеми, а не да слуша хленчения и оплаквания как нещо не може, няма как или пък е невъзможно. Може би това е причината хората сега да са разколебани да отидат до урните. Въпреки това, ги призовавам да го направят, а това което мога да гарантирам от свое име и от името на ГЕРБ-СДС е, че ние няма да предадем очакванията им. Програмата ни е отлична, а най-важното е, че можем да я реализираме! Ще отпушим всичко, което е затлачено през последните три години. Трябва да сложим край на експериментите и извращенията в политиката.

- Водач сте на листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново. Какво ви свързва с този град и какви впечатления имате от него? Какви са най-големите проблеми на местните хора?

- Велико Търново е културната и духовна столица на България. Градът на царете. Тук живеят много скъпи за мен хора и мои роднини. Племеникът ми завърши ПМГ „Васил Друмев“, а след това и медицина в МУ-София. Много се гордея с него. Най-големите проблеми на хората са провалените големи инфраструкторни проекти – автомагистрала „Хемус”, магистралата Русе - Велико Търново, Северният вход на старопрестолния град и южния (т.нар. присовски завои), интермодалният терминал в Горна Оряховица, проблемите с водоснабдяването (над 40 селища имат сериозни проблеми с водата), „Кроношпан”, достъпното и всеобхватно здравеопазване, сигурността.

- Не смятате ли, че нивото на политическия дебат е твърде ниско в последните години? От парламентарната трибуна, а и от изтекли в медиите тайни записи с участието на политици, се чуват неща, които са твърде обидни както за хората, които ги говорят, така и за нас като общество.

- Обидни са, да. Някои от записите бяха потвърдени и легитимирани от ПП-ДБ, затова ще говоря само за онова, което е публикувано на официалната интернет страница на „Промяната”. В тези записи се говори за неофициален кеш и се обсъжда схема как да се официализира този кеш. С прости думи, това означава - пране на пари в огромни размери. Относно политическия дебат, и сте права, и не сте. Съвсем нормално е, когато емоциите вземат връх, да се изпускат и юздите на добрия тон. От друга страна обаче, мога да Ви дам за пример дебатите в парламентарната здравна комисия, която оглавявах. Всичките до един, без изключение, бяха проведени от разум, възпитание и култура. А имахме доста дебати, в които не сме били на едно мнение, но почти винаги сме стигали до консенсус.  

- Разкажете ни нещо за вас в личен план – как си почивате, как си отдъхвате?

- Нямам отговор на този въпрос. Като се замисля, не мога да си почивам или отдъхвам. Винаги правя нещо. Когато дойдат отпуските, тогава телефонът ми започва да звъни най-много. Болестите нямат почивен ден,  а аз се радвам, ако мога да помогна. Винаги съм искал да бъда лекар и никога няма да спра да работя като такъв. Такива са моите планове.

- Имате ли някакво хоби? Какво е то?

- Тишина и изобразително изкуство. Работата ми като лекар е наистина доста стресова и изисква невероятна концентрация, затова си почивам най-добре, когато около мен е тихо.

- Коя е била най-трудната ви битка? А най-голямото предизвикателство към вас – като човек, лекар, политик?

- Най-трудната ми битка винаги е била битката с рака за живота на моите болни. Най-голямото ми предизвикателство като човек е да успея да възпитам сина ни да стане добър човек, като лекар е да спечеля всяка битка с болестта и смъртта, а като политик - да спасим повече хора по време на Ковид-кризата.

- Коя е последната книга, която ви направи силно впечатление?

- „Родопа планина – една голяма любов” на Мирослав Момински и „Отвъд видимото” – великолепния каталог за един от любимите ми художници Генко Генков.

- Какво смята семейството ви за участието ви в политиката? Не ви ли упреква, че това е кауза пердута?

- Липсвам им много, усещам го и чувствам вина. Жена ми никога не ме е упреквала, а напротив, подкрепя ме безрезервно и винаги ме насърчава да помагам на повече хора, за което съм й много благодарен. Иначе съм постоянно на телефона, бих казал денонощно. Нямам работно време. Консултирам болни, сложни казуси и трудни за координиране случаи или в медицинския център, или в болницата. Сина ми много се радва на образните изследвания- ехографско изследване, рентген, скенер или магнитен резонанс. Това ми носи истинско удовлетворение.