Кандидатите за поста на Жан-Клод Юнкер мерят сили в дебат

Основните теми са "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът".

Новини
22:20 - 15 Май 2019
1789
Кандидатите за поста на Жан-Клод Юнкер мерят сили в дебат

В пленарна зала на Европейския парламент в Брюксел тече големият дебат с кандидатите за поста председател на Европейската комисия.

Водещите фигури ще мерят сили за поста, демонстрирайки позиции и ерудиция. Водещите претенденти за поста председател на ЕК са: Нико Куе – представител на Европейска левицa, кандидатът на Европейската зелена партия Ска Келер, Ян Захрадил от Алианс на европейските консерватори и реформисти в Европа, Маргрете Вестегер – представител на Алианса на либералите и демократите за Европa, Манфред Вебер от Европейска народна партия и кандидатът от Партията на европейските социалисти Франс Тимерманс.

Темите са в 3 модула - "Моята Европа: каква е ползата за мен?", "Околна среда" и "Нашите ценности и светът".

Като домакини на дебата са трима журналисти, определени от ЕС - Емили Тран Нгуен (France Televisions) и Маркус Прайс (ARD Germany) ще водят дебата на сцената в залата на Европейския парламент, а Анастина Хейкила (YLE Finland) ще допълва дискусията с мненията, споделени в социалните медии.

Дебатът се предава на 23 езика, включително онлайн на жестомимичен език.

Първото подобно публично представяне на позициите на претендентите за най-високия пост в Европейската комисия бе през 2014 година, когато беше въведена системата на водешите кандидати (Spitzenkandidaten) и когато за председател беше избран Жан-Клод Юнкер.