Кание Уест иска да купи социална мрежа, популярна сред консерваторите

Акаунтите на рапъра в социалните мрежи бяха ограничени след публикации, определени като антисемитски

Новини
17:37 - 17 Октомври 2022
1778
Кание Уест иска да купи социална мрежа, популярна сред консерваторите

Американският рапър Кание Уест обяви намерението си да закупи социалната мрежа Парлър (Parler), която е популярна сред консерваторите в САЩ и привържениците на Доналд Тръмп, предадоха АФП и Асошиейтед прес.

„В свят, в който консервативните възгледи се смятат за противоречиви, трябва да сме сигурни, че имаме правото да се изразяваме свободно“, заяви изпълнителят, който от известно време се представя с името Йе.

Сумата на сделката, която се очаква да приключи през четвъртото тримесечие на тази година, не се съобщава.

В последните седмици Кание Уест се оказа в центъра на няколко скандала. Той публикува в Инстаграм и Туитър коментари, смятани за антисемитски, а преди това се появи с тениска с надпис „Животът на белите има значение“ по време на Седмицата на модата в Париж. Това е обратният на известния лозунг „Животът на чернокожите има значение“, емблематичен за антирасистките протести в САЩ през 2020 г. 

Акаунтите на изпълнителя в социалните мрежи бяха ограничени след определените като антисемитските публикации.

"Йе прави революционна стъпка в медийното пространство на свободата на словото и никога повече няма да се притеснява, че ще бъде изгонен от социалните медии", заяви Джордж Фармър, главен изпълнителен директор на Парлър.
    
Популярността на социалната мрежа Парлър, която стартира през 2018 г., рязко скочи, след като Доналд Тръмп беше окончателно изгонен от Туитър.

Това стана малко след нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., като бившият президент на САЩ беше обвинен в подстрекаване на поддръжниците си към насилие, припомня АФП.

Тогава компаниите „Епъл“ и „Гугъл“, осъждайки нарастващите заплахи от насилие, бързо я премахнаха от платформите си. Уеб услугите на „Амазон“ (AWS) също бяха решили да не хостват социалната мрежа повече на своите сървъри.

Парлър отново се появи в App Store през април 2021 г. и в Google Play Store през септември 2021 г.