Кание Уест — антисемит №1

Рапърът „използва огромната си социална медийна платформа като оръжие на омразата, фанатизма и невежеството“, обяви центърът „Симон Визентал“

Новини
19:32 - 29 Декември 2022
2935
Кание Уест — антисемит №1

Постоянно изпълнената с омраза по отношение на евреите реторика на рапъра Кание Уест го постави начело на годишния списък с топ 10 изяви на глобален антисемитизъм, изготвен от центъра „Симон Визентал“, предаде ДПА.

Уест, който нарича себе си Йе, е на първо място не само за изричане на антисемитски реплики и за подкрепа на теории на конспирацията, но и за „използване на огромната си социална медийна платформа като оръжие на омразата, фанатизма и невежеството“, каза групата за правата на евреите в четвъртък.

Кание Уест допринесе за това омразата към евреите да стане част от основния дискурс в социалните медии, посочват от центъра.

В списъка на водещите примери за антисемитизъм през 2022 г. попаднаха още Съветът на ООН по правата на човека, който Израел обвинява в несправедливи пристрастия, палестинските власти и президентът Махмуд Абас, атаките срещу евреи в Съединените щати, Великобритания, Германия и другаде, платформата за съобщения Телеграм за това, че е „помийна яма“ на омраза.

На осмо място в списъка е тазгодишното издание на изложението за съвременно изкуство "Документа" в Касел, Германия, което беше разтърсено от обвинения в показване на антисемитско изкуство.

„В Германия табутата около омразата към евреите продължават да се нарушават от членове на германското правителство и артистичния елит,

които допуснаха включването на антисемитски експонати в престижното изложение „Документа“ от група, подкрепяща бойкота на Израел“, казаха от центъра.

Основан през 1977 г. и със седалище в Лос Анджелис, центърът „Симон Визентал“ стана известен със световното си издирване на укриващи се нацистки престъпници. Институцията обаче също така се стреми да насърчава толерантността и да се бори с расизма, антисемитизма, тероризма и геноцида по света.