Кантарджиев: Без паника за коклюша, не е нужно да се затваряме

Да се дава антибиотик 2 седмици след кашлицата няма никакъв смисъл

Новини
08:22 - 24 Април 2024
2095
Кантарджиев: Без паника за коклюша, не е нужно да се затваряме

Трябва да се направи така, че да не се създава паника заради коклюша. Ако бъде обявена епидемия - не трябва да се затваряме и дистанцираме. А законът развързва ръцете на здравния министър и не може без промяна на наредбите със заповед да нареди промяна в имунизационния календар.

Това заяви бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и настоящ консултант по ваксинирането в Столична община проф. Тодор Кантарджиев пред bTV за разпространението на коклюша в страната и мерките срещу заболяването.

Той обясни, че трябва да се чуе мнението на експертния съвет по имунизациите, съвета по педиатрия, след това има период на обществено обсъждане за мнението на лекарски колективи и родителски организации за поставяне на ваксините за коклюш за бебета на месец и половина. Дали бебето ще е на месец и половина или два месеца, няма никакво значение, посочи проф. Кантарджиев. Той предупреди да се пазят новородените деца.

По думите му даването на антибиотик две седмици след пристъп на кашлица няма никакво действие. Затова трябва да се даде антибиотик рано, по епидемични показания и профилактиката, която може да се направи отново с антибиотик.

Според него ваксината за коклюш не предпазва от заразяване. Все пак проф. Кантарджиев увери, че обстановката е спокойна, хората да не се плашат, а да разчитат на ваксините и на профилактиката с антибиотиците.