Кантарджиев обвини младите за пълните ковид-отделения

В началото на епидемията малко от заразените се нуждаели от болнични грижи

У нас
17:24 - 12 Август 2020
2961
Кантарджиев обвини младите за пълните ковид-отделения

"Трябва да се очаква увеличение на смъртността от COVID-19 у нас. Преди месец в нашата страна боледуваха предимно млади хора, много малка част от тях попадаха в болници и още по-малка част от тях имаха нужда от интензивни грижи". Това сподели директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред "Фокус".

"В началото на юни, не беше изчакано още две седмици, за да бъдат потушени циркулиращите взривове в страната, а бяха заразени млади хора главно на групови събития. Говоря за балове, нощни заведения, футболни състезания с публика.

Лошото е това, което предполагахме и за което винаги съм предупреждавал, че младите хора ще заразят своите по-възрастни родители, баби и дядовци.

Сега и благодарение на факта, че поради известни обстоятелства бяха допуснати взривове при по-възрастни хора, именно на това се дължи необходимостта по-голяма част от заболелите да бъдат лекувани в лечебни заведения, а и една много по-голяма част имат нужда от интензивни грижи'', обясни той.

Проф. Тодор Кантарджиев допълни, че министерството на здравеопазването прави, каквото е възможно за осигуряване на най-доброто лечение и най-добрата организация на управлението на кризата в момента.