Кантарджиев успокоява: Заразените намаляват до седмица

Новини
18:51 - 07 Юли 2020
4387
Кантарджиев успокоява: Заразените намаляват до седмица

До седмица очаквам да започнат да намаляват случаите на заразените с коронавирус. Хората си научиха урока, хората, започнаха да се пазят повече, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Инфекционистът обясни, че има 3 групи хора, които трябва да внимават повече и да спазват по-строги мерки - хората над 60, болните с диабет и белодробни проблеми и тези онкозаболявания.  

Кантарджиев подчерта, че при емоционалните събирания на хората на едно място, като при мачове и концерти, заразата може да се хване, ако насреща някой болен или носител вика или крещи.

"Много се говори за PCR-тестовете. Обсъжда се въпроса дали пътеките, плащани от НЗОК, да се увеличат, за да може хората със симптоматика да бъдат тествани", каза още той. 

"Когато става дума за епидемия, няма осигурени и неосигурени. Нещата обикновено се решават без проблем, голяма част от нещата се поемат от държавата".

"Правилният подход е увеличаването на цената на пътеката, за да се даде възможност на всяка болница да прави бързи тестове, а когато той е положителен - тогава да се прави PCR-тест, обясни проф. Кантарджиев, като уточни, че не трябва да допускаме болниците да се превръщат в места за заразяване". 

Кантарджиев обясни, че е невъзможно да се прави PCR тест на всеки, влязъл в болница, защото това означава около 200 000 теста на месец, а у нас общо от началото на епидемията са направени 180 000. Такива изследвания ще струват около четвърт милион лева, изчисли вирусологът. 

"С тестовете откриваме болния, а РЗИ търси контактните. Не сме допуснали разпространение на големи клъстери или масово заразяване в болниците. Проблемът не е, че няма да имаме кревати, а нямаме да имаме здрави лекари и сестри, които да лекуват", добави професоръ. 

Той заяви, че опасно ще е октомври и ноември, а когато е сезонът и на другите болести.