Кантарджиев за Мангъров : Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира

Здраве
15:05 - 22 Януари 2021
6138
Кантарджиев за Мангъров: Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира

"Спадът на антителата след имунизация не е болка за умиране - човек остава защитен. Ниското им ниво в кръвта няколко месеца след преболедуване или ваксинация не значи, че вече не си предпазен". Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция. Тя e на тема „Ваксини, имунизации - от основните принципи към новите разработки“.  

Той не пропусна да отправи задочен "поздрав" към доц. Атанас Мангъров, като на въпрос за т.нар. "стаден" имунитет, отговори: "Тези, които говорят за стаден имунитет, да си питат пастира, ние говорим за колективен имунитет".  

Според него до края на лятото може да имаме 1-2 милиона ваксинирани. По думите му известните мутации на COVID-19  не пречат на ваксината. "Кръв от ваксинирани убива британския вариант", каза още той. И допълни, че вероятно няма да е нужно да се ваксинираме всяка година.

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил живота ни, ако нямаше ваксини. Постоянно щяхме да носим маски, да се децинфекцираме и изолираме", поясни Кантарджиев.

Кантарджев бе категоричен, че ваксината срещу коронавирус в никакъв случай няма да е вредна, но може да не е много ефективна. „В Европа няма да се допусне ваксина, която ще предизвика нежелани реакции”, твърди  директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Колкото е по-опасен и смъртоносен един микроб, толкова той е антигенно близък. Тоест, когато микробът е много смъртоносен, към него се прави сравнително лесно ваксина. Колкото микроорганизмът е по-слабо смъртоносен, толкоз е по-генетично разнороден", каза още професорът.

Професорът обясни, че на 10 000 един може да боледува втори път. И докладва 13 алергични реакции на 1 милион души население досега с иРНК ваксините. 

На въпрос на Lupa.bg дали назалните ваксини срещу коронавируса са близо до финална фаза, проф. Кантарджиев обясни, че те биха дали много добър локален имунитет. И подчерта, че на тях също се възлагат големи надежди. Оказва се, че у нас назалната ваксина срещу инфлуенца, под формата на спрей, е била спряна преди няколко години заради странични реакции - като обясни, че става въпрос за вирусни инфекции на нервната система. В САЩ обаче този вид имунизации продължава.