Кантарджиев: Здрав човек не може да се изследва за коронавирус

Тестването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен

Новини
17:16 - 24 Февруари 2020
6963
Кантарджиев: Здрав човек не може да се изследва за коронавирус

Материал за лабораторно изследване на коронавирус се изследва само, ако има проявена висока температура и начална пневмония. При здрав човек няма ефект да се изследва за коронавирус, защото резултатите ще са отрицателни.

Това обясни преди извънредната среща в МС на Съвета по сигурността директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кандаржиев.

Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен. До момента центърът е изследвал близо 30 материала, които са отрицателни, предаде БГНЕС.

„Всички здрави хора, които се връщат от чужбина не се изследват никъде по света. Защото, тестът не може да докаже наличие на вирус в организма“, каза още Кантарджиев.

„Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

По думите му, ако човек не проявява симптоми на коронавирус, то той няма и как да бъде изследван.

„А и няма смисъл да го прави. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4000 и 5000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, посочи Кунчев.

Директорът на центъра и други здравни власти пристигнаха в МС, за да обсъдят мерките на държавата в случай на коронавирус в България.