Капитан Газпром мята бомба: Бойко Борисов крие авария в АЕЦ "Козлодуй"

Сакатлъкът с парогенератора станал през 2020 г.

Политика
18:26 - 18 Април 2023
7885
Капитан Газпром мята бомба: Бойко Борисов крие авария в АЕЦ "Козлодуй"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи в интервю за Би Ти Ви, че държавата е укривала аварии в АЕЦ "Козлодуй". Повод за коментара му стана спирането по време на Великденските празници на работата на шести блок в атомната централа. Това се наложи заради индикации за пропуск на топлоносител.

"Този парогенератор има проблеми още от самото начало, още при инсталацията му. Може би заради това има по-често проблеми с него, но те са били скривани", заяви Христов, като уточни, че информация за такива аварии трябва да се подава от АЕЦ "Козлодуй", но държавата може да забрани разпространяването ѝ.

Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. Последната, по думите му, укрита авария с парогенератора е от 2020 г. (По време на кабинета "Борисов"). На сайта на АЕЦ "Козлодуй" няма публикувана информация за подобна авария през 2020 г.

"Липсва ни оборудване за обстойното му обследване. Вече сме задвижили поръчката, но срокът на доставка е година и половина. Оборудването не е от Русия. Парогенераторът се нуждае от мащабна рехабилитация, която може да се извърши заедно с плановия ремонт на шести реактор. Дано до тогава да получим необходимото оборудване", каза още Христов.