Капон раздава щедро на думи: Има пари за по-големи пенсии!

Икономика
18:46 - 27 Юли 2021
3591
Капон раздава щедро на думи: Има пари за по-големи пенсии!

"Не искаме да влизаме в капана на служебния кабинет за начина, по който се актуализират пенсиите. Това каза в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме”.

„Ние искаме минималното увеличение на най-ниските пенсии да бъде поне 369 лв. Ще ви кажа защо е капан – защото разхвърляно върху всички пенсии става въпрос от 300 лв. пенсиите да станат 341 лв. И забележете – вътре в тези 340 лв. са включени 50-те лева, които са за мярката по COVID. Тоест най-ниските пенсии ще се намалят, както каза г-жа Зайкова, която аз много обичам, в джоба, в портмонето ще има 10 лв. по-малко според проекта предложен от служебния кабинет, когато добавим добавката, която беше временна добавка за COVID, а ние виждаме, че все още не сме излезнали от ситуацията.

Ние искаме в два етапа това да се случи, но трябва да гарантираме, че сега няма да струва това на бюджета 130 млн., а може да струва 155 млн., ще го изчислим, но минимално трябва да има 70 лв.”, обясни Мария Капон.

Тя беше категорична, че има пари в бюджета за това: „Ние държим на социалните мерки, които сме обещали. Една от тях е първо, приемаме, че ако е възможно да има това увеличение и на втора стъпка да има преизчисляване. Абсолютно категорично трябва да намалим първо ножицата, защото намалявайки ножицата, някак си обидно е да говорим дали 340 или 369 лв. Нека да се опита някой да живее с 300 лв.

Тук не е въпрос колко е справедливо, тук е въпрос и на човешко отношение, трябва да успеем поне да прекрачим малка част над инфлацията. Ние въобще не можем да достигнем инфлацията и трябва да сме честни. Мисля, че имаме разбиране от ИТН за това, че трябва да направим своите изчисления и ще имаме още една среща”.

Мария Капон каза, че вървят към кабинет и е въпрос на преговори за политики:

"Ние провеждаме тези преговори всеки ден. Днес почти е приключила срещата енергетика, утре е земеделие и екология. Вчера имахме изключително важни три теми – социална политика, икономика и бизнес, и финанси. Засега срещите са двустранни с ИТН, които ще поемат отговорността това, което сме чули за съставянето на кабинет. За нас е важно да видим нашите приоритети от „Изправи се БГ! Ние идваме” в рамките на програмата на кабинета".

По отношение на желанието на Ива Митева пленарните заседания да бъдат само две седмици и две седмици да се работи в комисията, Мария Капон заяви, че не са разглеждали такова предложение.

„Нашата парламентарна група е категорично против още първоначално на това предложение, въпреки че това е европейска практика да има две седмици за комисия, една за пленарни заседания и една за региона, но едно е да говорим за Европейския парламент, друго е да говорим за нашата действителност. Ние смятаме, че трябва енергично да работим в Народното събрание. Нямаше такова предложение в проекта на временната комисия по организацията и правилника на Народното събрание. То е единствено за мислене за бъдещето”, допълни Мария Капон.

В правилника се вижда един много по-засилен парламентарен контрол, допълни тя.

„Не разрешаваме на министрите за актуални въпроси те да отлагат този въпрос. Народният представител е този, който може да поиска писмено отговора за седмицата, която е. Ние им даваме между 48 и 72 часа те да отговорят на въпроса. Само при болест и при командировка, а не при отпуск, те могат да дадат писмен отговор.

Когато е актуален въпрос, става въпрос за много важен въпрос, който е важен за даден регион или за страната в момента, ако е в отпуск – народният представител има право да реши дали ще получи писмен отговор за седмицата, която е, или ще отложи за една седмица актуалния въпрос. Но това ще е решение на народния представител".

Не са консултирани никакви имена с „Изправи се БГ! Ние идваме”, обясни Капон и повтори, че за тях са важни приоритетите:

„Това, което ние видяхме при срещата ни с ИТН по трите важни теми – социална политика, икономика и бизнес, и финанси е, че от една страна ние имаме една и съща посока в много важни решения. Първото, което е важно, че искаме да вдигнем прага за ДДС, тук е въпрос да договорим 100 000 е прагът за регистрация на ДДС, което иска ИТН, ние сме дали 200 000. Смятам, че ще стигнем може би до европейската директива, която ще влезне след няколко години от 165 000. Искаме да махнем данък „Уикенд”.

Това, което искаме да премахнем е дивидента и искаме необлагаемият минимум, въпросът е да договорим колко да бъде за всеки един работещ, тоест това са доходите на хората, да не вдигаме данъците говорим за плоския данък, като допълнително слагаме необлагаем минимум, което абсолютно съответства с всичко, което ние от „Изправи се, ние идваме” сме обещали в коалицията в двете кампании, които см правили. Разбира се това означава за едноличните търговци да има данък от 15 на 10, премахвайки дивидента изравняваме с дружествата и говорим за това да създадем една добра икономическа среда, която да може във времето да създава икономически ръст от една страна".