Капсулата на SpaceX се скачи с Международната космическа станция

Техномания
17:40 - 31 Май 2020
3328
Капсулата на SpaceX се скачи с Международната космическа станция

Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция, съобщи НАСА. Това стана минути преди очаквания момент - 17:30 ч. българско време.

В капсулата Crew Dragon на SpaceX те излетяха снощи в 22:22 ч. българско време - исторически първи частен пилотиран космически полет, важна стъпка в частната дейност в космоса и първо излитане на астронавти от територията на САЩ от 9 години.

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Астронавтите ще останат на Международната космическа станция за около 3-4 месеца. Все още не е определена датата на завръщането им на Земята. Подходът към Международната космическа станция започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС).

Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията. Самото скачване, извършено в 10:16 ч. по времето на Източното крайбрежие на САЩ (по-рано от предвиденото 10:29), се извърши автоматично.

По време на 19-часовия полет до МКС астронавтите са имали осемчасов сън. В 04:45 ч. централно гринуичко време Центърът за управление на полети ги събуди и в 08:27 започна процесът на скачване със станцията.

Изстрелването на ракетата-носител Falcon 9 с кораб Crew Dragon беше успешно извършено в събота от мястото за изстрелване в Кейп Канаверал (Флорида). Миналата сряда изстрелването беше отменено 17 минути преди прогнозираното време поради неблагоприятните метеорологични условия в района на космодрума.