Капути – първата жена, която ще свири в Серия А

31-годишната дама влезе в ранглистата на най-добрите италиански арбитри от следващия сезон

Новини
22:10 - 02 Юли 2022
3756
Капути – първата жена, която ще свири в Серия А

Мария Соле Фериери Капути ще бъде първата жена-футболен съдия, която ще ръководи мачове в италианския елит Серия А. 31-годишната Капути влезе в ранглистата на най-добрите италиански арбитри от следващия сезон.

Тя вече има опит с отбори от Серия А, след като през миналата година ръководи срещата на Каляри и Читадела за Купата на страната. Във въпросния двубой тя отмени три попадения, но само едно предизвика негодувание на терена и по трибуните.

„Това е един прекрасен момент за футбола, за футболното съдийство. Също така ни носи удовлетворение от свършената работа и е едно доказателство за мястото на жените в нашия спорт", заяви Алфредо Тренталандже, председател на Съдийската комисия на Италианската федерация по футбол (FIGC).

„Разбира се, новината за промоцията на Мария Соле в Категория Елит на италианските съдии, е исторически момент. Но мястото й тук не е привилегия или даденост поради нефутболни причини, а реалната награда за нейния труд и последователност“, каза още Тренталандже.

Капути започва да надува свирката по терените преди седем години, а само две по-късно скача в третото ниво – Серия С. Сега вече може да се похвали, че прогресът й е стигнал и до Серия А. Също така тя ръководи мачове и Серия Б, където дебютира заедно с Мария Марота.