Карадайъ брутално към Караянчева: Абревиатурата ПКП влиза ли в опасните за здравето думи?

Актуални новини
12:45 - 28 Януари 2021
12283
Карадайъ брутално към Караянчева: Абревиатурата ПКП влиза ли в опасните за здравето думи?

Зрелищен скандал се развихри преди минути в Народното събрание по време на дебата за промените в правилата за гласуване заради епидемичните мерки. "Абревиатурата ПКП влиза ли в категорията опасни за здравето думи?", попита от трибуната председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Как обаче се стигна до репликата му? Музикантът-депутат Калин Вельов реши да се пошегува и обясни, че микрофоните в студията имат черни мрежички, като функцията им е да спират компресията от въздух при пеене. Това се случвало особено често при произнасяне на думи, които съдържат буквата „п“. Затова на предизборните срещи тези думи трябвало да се избягват, защото имало по-голяма опасност от заразяване с коронавирус.

„Думи, които съдържат „п“ и евентуално биха били скандирани на такива срещи - като БеСеПе или ДеПеСе - са опасни за здравето, т.е. много е важно да ограничим и да предпазим хората. Това е чисто технически, разбира се, с чувство за хумор, но е истина“, заяви от трибуната Вельов.

Председателят на парламента Цвета Караянчева хареса изказването му, засмя се и заяви: „Благодаря, г-н Вельов. Разсмяхте залата.“

Веднага след това обаче Мустафа Карадайъ от ДПС я поля със студен душ. 

„Извинявайте, репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази форма или не влиза?“, иронично попита той. 

В този момент усмивката Караянчева моментално замръзна. „Г-н Карадайъ, ще се въздържа от коментар. Това беше толкова грозно“, ледено отсече тя. 

Абревиатурата ПКП стана медийно популярна след изтекъл таен запис, на който се чува глас, подобен на този на премиера Борисов, да нарича Караянчева „проста кърджалийска п*тка“. Оттогава ПКП стана нарицателно за шефката на парламента.