Карадайъ: ДПС пак пише историята

Кандидат-президентът видя Радев като по-лош от Борисов

Политика
15:19 - 26 Октомври 2021
2861
Карадайъ: ДПС пак пише историята

В България има хора, които живеят в историята. Не искат да знаят каква е, но си подбират факти от нея и с тях живеят в историята. При нас е различно. Ние искаме да познаваме историята в цялост, фактите - такива, каквито са, да си вземем поуката и уроците от историята и с днешните си действия да правим история. След нас да се пише история. Такива сме. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на предизборна среща в Дулово. В нея участваха Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, Илхан Кючюк, председател на АЛДЕ и Джевдет Чакъров, водач на листата на Движението в Силистра.

Преди 30 години едни хора тръгнаха с репресии и с насилие срещу нас, но ние с мирни средства докарахме демокрацията и написахме историята, каза Карадайъ. И припомни, че на Балканите само в България нямаше конфликти.

Той изтъкна факта, че ДПС писа историята на България, когато посочи целта на страната ни - влизането в ЕС, и пътя към нея - членството в НАТО. Подчерта, че когато ДПС участваше управлението страната ни стана член на НАТО, а след това и на ЕС.

Днес обаче в Европа можем да имаме Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Антоанета Асенова, Атидже Алиева - Вели. Това е огромно признание за ДПС и политиката, която Движението провежда. А в България какво стана? Станахме лошите. Отново ни напомнят милиционерщината. В Европа сме голяма работа, а в България някой ни сочи с пръст и ни лепи етикети и образи. Много голям проблем, заяви Карадайъ. И обясни откъде идва проблемът.

"12 години един Бойко управлява държавата и основната му гордост е, че е чел една книжка в живота си. Публичните му изяви са: "Аз съм прост и вие сте прости затова се харесваме и ме избирате". А за Европа говори: Като им кажеш, че не разбираш, те те приемат и ти казват: Браво, Бойко, и всичко приключва. Това е негова самооценка. Този модел на ГЕРБ трябваше да приключи и ние работехме да приключи още през 2016 г. Но дойде един, който не може да се ориентира в полето на политиката, който не може да дефинира понятията политика, демокрация, държавност - Радев. Голям диктатор се оказа този човек. Човешкото му го няма. Взе властта, започна реваншизъм", продължи Карадайъ.

Радев нарушава Конституцията, категоричен бе Карадайъ. Две години има Ковид-криза и пандемия, а КСНС, който трябва да заседава всеки три месеца, не се е събирал. Свика КСНС смятайки, че представителите на институциите, които той е назначил като бройка ще са повече от тези на парламентарните партии, за да налага своите прищевки за актуализацията на бюджета, продължи Карадайъ. И допълни: "Още тогава казахме, че демонтажът на модела ГЕРБ не е достатъчен. Защото моделът Радев е същият, но по-лоша версия. И дадохме оценка на актуализацията на бюджета: Едната джипка се заменя с друга джипка. 1,2 млрд. бяха сложени, ей така, по усмотрение и с решение на Радев да се раздават, както правеше Бойко.".

Сега Радев привиква министри. Как така? Има Конституция, в която пише какви са компетенциите на президент и премиер. Назначавайки служебен кабинет, президентът не става министър-председател. Функциите му не се променят. Това е още едно нарушение на Конституцията, категоричен бе Мустафа Карадайъ. Нещо повече - лидерът на ДПС посочи, че Радев дава указания на министрите си да нарушават Конституцията.

Дойде време пак да правим история. Защото, ако днес отчитаме, че демокрацията и държавността са в криза, идва нашият ред да дадем нов тласък в развитието на демокрацията и да укрепим държавността в нашата Родина. Днес ситуацията е такава, че трябва да сме единни и обединени като през 1989 г., когато сваляхме режима на Тодор Живков, не можем да си позволим да се делим. Пак трябва да докараме демокрацията в България, заключи Мустафа Карадайъ.