Карадайъ и Цветанов: Няма информация за намеса на Турция за вероизповеданията

Лидерът на ДПС и шефът на герберите в парламента в оставка разговаряха

Политика
12:46 - 29 Март 2019
2081
Карадайъ и Цветанов: Няма информация за намеса на Турция за вероизповеданията

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ няма информация да е имало влияние от страна на Турция по промените в Закона за вероизповеданията. Той се срещна с шефа на герберите в парламента в оставка Цветан Цветанов по темата. "Нямам представа да е имало намеса, нямам информация, но доколкото знам, в неделя в Турция има избори.", заяви Карадайъ след разговорите. Такава бе и позицията на втория в ГЕРБ. „Категорично не, по никакъв повод не съм чувал позиция от страна на Турция по темата”, обясни пред журналистите вторият в ГЕРБ. Поводът за изявленията бе изказване на турския външен министър на предизборен митинг, че Анкара се е намесила при поправките на Закона за вероизповеданията. Вчера парламентът реши дълговете на Главно мюфтийство от малко над 8 млн. да бъдат разсрочени до 10 години.

И добави: „Посочвам ви факти. Нямам информация да е имало влияние, върху нас не е имало дори и опити да има влияние. Дебатът по приемането на закона беше публичен. Всички участваха - и вероизповеданията, и медиите и всеки заинтересован", подчерта председателят на движението.

Цветанов пък припомни, че въпросният текст е бил многократно дискутиран, затова по-рестриктивните текстове, които са били заложени в началото, след разговори с представителите на различните вероизповедания са били смекчени.

Всъщност първото намерение бе даренията отвън за вероизповеданията да отпаднат. Но след като от Св. Синод заявиха, че не могат да приемат това условие, управляващите смекчиха решението, така че контрол да има само върху субсидиите, които отпуска държавата. И даренията да се запазят.

При приемането на Закона за вероизповеданията сме се водили само от обществения интерес, само и единствено вероизповеданията да получават средства от държавата, за да се ограничава по този начин въздействието на евентуални външни фактори.

"Г-н Цветанов не излиза от политиката. Че излиза от Народното събрание, това е една тема, но той си остава зам.-председател на ГЕРБ. Ние винаги сме твърдели, че между основните политически партии трябва да има диалог. Този диалог за националните приоритети ще продължи и с ГЕРБ, и с другите партии", подчерта Мустафа Карадайъ.