Карадайъ на лидерското рандеву: Вървим към поредните ненужни избори (НА ЖИВО)

Лидерът на ДПС недоволен, че 4 парламента подред партиите поставяли ултиматуми

Политика
11:20 - 20 Януари 2023
2776
Карадайъ на лидерското рандеву: Вървим към поредните ненужни избори (НА ЖИВО)

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ смята, че България отново се е запътила към поредните ненужни парламентарни избори след невъзможността за съставяне на правителство и в рамките на 48-ото Народно събрание. На лидерската среща, организирана от шефката на БСП Корнелия Нинова днес, Карадайъ заяви, че единственият вариант за излизането от дълбоката политическа криза в страната, е след следващия национален вот за парламент, най-накрая политиците да спрат да поставят червени разделителни линии и ултиматуми в преговорите.

"Страната се намира в множество кризи, нито една от тях не може да бъде решена без да се преодолее политическата. А тя тече от 3 години. Призоваваме от години за нормалност в политиката, което за нас означава диалог между различните политически партии, между различните парламентарни групи, диалог между власт и опозиция, диалог между гражданите и властта, както и диалог между институциите.

Но с всичките ни призиви насреща виждаме пак призиви за същото, но с ултиматуми и червени линии и противопоставяне", размаха пръст Карадайъ. 

Иначе ДПС оценява днешната среща като важна, въпреки че като чували изявлението на ГЕРБ и предвид липсващите ПП и ДБ, най-вероятно отново ще се стигне до предсрочни избори.

А прогнозата на Карадайъ е, че и следващият парламент като структура ще прилича на предходните 4, защото 2 партии няма да са достатъчни за мнозинство в НС. "Но дори да са достатъчни, пак ще е нужен диалог. А диалог без ултиматуми няма как да се постигне", натърти той. 

Карадайъ заяви, че именно ДПС бил отговорният фактор в страната за реформата на съдебната система. Защото единствено те били за промени в конституцията и против кадруването в нея. "Първо в Брюксел представихме нашите идеи за промените в основния закон и реформата започва с това. За нас това не е кадруване в съдебната система", каза той. 

Снимка: Агнес Методиева