Карадайъ: Няма просперитет в разединено общество

Кандидат-президентът на ДПС се поклони пред Военната гробница в Тутракан

Политика
17:06 - 25 Октомври 2021
2546
Карадайъ: Няма просперитет в разединено общество

Почит към героите, загинали за освобождението на Южна Добруджа, както и към всички българи, дали живота си за своята Родина, отдадоха кандидатите на ДПС за президент и вицепрезидент Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова в Мемориалния комплекс "Военна гробница-1916" в Тутракан. В Тутраканската епопея загиват 8000 войници и офицери, от които 1764 – български.

Тук, на това свято място, може би е най-подходящо да си дадем равносметка, че политиката е дейност, която обединява минало, настояще и бъдеще, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И заяви: "От миналото трябва да си научим уроците, да знаем, да помним, не да живеем в него. В настоящето трябва да си даваме сметката, че действията, които извършваме днес, се отразяват и на следващите поколения. Затова днешната работа трябва да я вършим много отговорно."

От историята знаем, че няма просперитет в разединено общество. Силата идва от обединението, от единството, каза Карадайъ. Той подчерта, че днес виждаме как президент, премиер и председател на НС си позволяват да газят Конституцията и законите в страната.

Ние с г-жа Искра Михайлова сме гарант за спазването на Конституцията и законите, категоричен бе Карадайъ, който припомни, че днес виждаме как в нарушение на Конституцията държавният апарат се ползва срещу хората и се отнемат човешки, граждански и политически права и свободи.

Аз съм тук пред вас, на това наистина свято място, за да изпратя едно много важно послание - на всички, които си мислят, че с разделение, омраза и неприемане на различния, можем да вървим напред. Не, не можем!, категорична бе и Искра Михайлова. Ние сме днес тук, където нашите деди са оставили костите си в името на България. Прекланяме се. Но и гледаме напред. Това е силата на ДПС, допълни тя.

Правата са свещени и ние вярваме в тях. Но вярваме, че с всички наши ценности, с факта, че можем да научим всички как да бъдат толерантни, как да уважават различния и как да припознават в него доброто, можем да допринесем за държавността в България и за единението на нацията, каза още кандидатът на ДПС за вицепрезидент. Тя бе категорична, че заедно с Мустафа Карадайъ могат да изпълнят със съдържание президентската институция - чрез обединителни национални каузи. Кандидатпрезидентската двойка на ДПС вече посочи три: достигане в най-скоро време на средните европейски стандарти на живот, безплатна и достъпна детска градина за всяко дете в България и българският национален трикольор във всеки дом, училище, детска градина и обществена сграда.

И моят дядо по майчина линия е бил на фронта на Първата световна война. Върнал се е с шрапнел в гърба е едва е оживял, каза водачът на листата на ДПС в Силистра Джевдет Чакъров. И допълни: "Ние обичаме нашата Родина и работим за нейното развитие, показваме го всеки ден".

Трябва да преклоним глава пред подвига и делото на тези хора, дали живота си за освобождението на Южна Добруджа. Тук всички са били единни в името на България. Нещо, за което ние призоваваме, каза Чакъров, подчертавайки че 30 години ДПС има ясна визия политиката на единство на нацията.

В последните дни, за съжаление, отново чувам политици, които говорят с омраза и чертаят разединителни линии. Без да се е произнесъл суверенът, те вече планират как да се състави правителство - тези да ги има, онези да ги няма. Това не е продуктивно, заяви още Чакъров. Той допълни, че на свети места като Тутраканското военно гробище всеки трябва да се замисли какво може да направи за своята Родина.