Карадайъ остро: Управляващите досега сложиха прът в колелата на отношенията с Турция (НА ЖИВО)

ДПС никога не е било в коалиция с ГЕРБ, а "Промяната" пришила партията към него чрез манипулации и лъжи

Политика
14:21 - 05 Август 2022
2717
Карадайъ остро: Управляващите досега сложиха прът в колелата на отношенията с Турция (НА ЖИВО)

Номинациите за листите на ДПС за предсрочния парламентарен вот на 2 октомври вече са в ход, обяви лидерът на Движението Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет. И остро размаха с пръст срещу досегашното управление на Кирил Петков. 

Карадайъ подчерта, че ДПС не е затворена партия като част от евроатлантическото семейство, а освен това напомни, че има и международна дейност. "Виждаме се и имаме партньори, независимо дали сме във властта или сме в опозиция", каза той в отговор на въпроса доколко е важна срещата му с турския президент Ердоган преди дни за България. 

"При ред кризи - особено за газа и енергетиката, България трябва да има поглед към всички източници на газ и изобщо суровини. Пътищата за доставка не са много, за разлика от източниците. Те не са неограничен брой. И от тази гледна точка Турция е една от държавите, които наистина играят важна роля в тази част", аргументира се той.

И добави:

"Затова е важно да имаме тези срещи. Политическото ръководство (на Турция - б.р.) гледа много добре към своите съседи и в частност, към България, по отношение на този процес".

По думите му обаче, политиците трябва да бъдат много внимателни в действията и реториката си. 

"Защото понякога може да навредим на държавата. Конкретиката е - присъствието в социалните мрежи на досега управляващите заради някой дребен, частен, личен интерес, те заставят държавата в неудобна ситуация", коментира той, като намекна за опита на кабинета на Кирил Петков да отстрани "Евролаб 2011" от границата с Турция за санитарния контрол при ГКПП "Капитан Андреево". 

От 2009 г. досега ДПС много ясно е дефинирало в каква ситуация се намира България и каква е политическата картина, а от 2016 г. на висок глас то е призовавало за нормалност в политиката, каза още Карадайъ в коментар за изключително изострените отношения между институциите и разделението на властите в последните седмици. 

По думите му обаче "Продължаваме промяната", които нямали ценностна база, нито визия за развитие на страната, добавили погрешно и ДПС към "модела ГЕРБ" като обект за борба и атаки. "Много ми е интересно как се дефинира това понятие, след като никога не сме били в коалиция с ГЕРБ", коментира още лидерът на ДПС. 

Според него именно "Промяната" продължили модела на лъжите и се опитвали чрез манипулации за ДПС да пребивават колкото е възможно по-дълго на власт. "Смяната на модела не значи да се сменят персоните, а той да продължава", напомни Карадайъ. И обвини досега управлявалите в политическа немощ. 

Карадайъ нарече политически парадокс факта, че в трикратните гласувания на бюджета на страната в рамките на тази година, ДПС е изиграло ключова роля. "Нещо повече. Имахме една власт, която не се занимаваше с проблемите на хора, а ние тръгнахме от залата с поредици от срещи с работодателските и браншовите организации, за да видим какви са проблемите на бизнеса в тези кризисни времена. И така направихме пакета от мерки, докато властта се криеше. И де факто я принудихме да приеме онези мерки, предложени тъкмо от ДПС", каза още той.