Карадайъ: Пред нас стои опасността от нова желязна завеса

Войната на Русия потопи международния ред, отбеляза лидерът на ДПС на Конгреса на либералния интернационал

Новини
17:25 - 30 Юни 2022
1723
Карадайъ: Пред нас стои опасността от нова желязна завеса

Както след Втората световна война, така и днес пред нас стои заплахата за спускане на желязна завеса. За това предупреди лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на откриването на конгреса по случай 75-годишнината на Либералния интернационал, който се провежда в София.

"Говоря като председател на партия, чиито членове и симпатизанти са жертва на живота от другата страна на завесата. От нас зависи да не позволим пускането на такава завеса. Като помагаме на нашите съмишленици, които се опитват да не позволят на авторитаризма да вземе връх и на поставянето на държавата над човешките права. Трябва да успеем, защото сме заедно, нашите принципи и ценности ни дават сили и вяра", подчерта Карадайъ.

Международният ред е на кръстопът. Войната на Русия потопи международния ред, закотвен в устава на ООН, в безпрецедентна криза, продължи лидерът на ДПС.

Той постави 5 приоритета, които в момента стоят на дневен ред пред либералите - пандемията, войната, инфлацията, климатът и цифровизацията.

"Пандемията преобърна живота и икономиката. Продължаващото разпространение на вируса може да доведе до нови и по-смъртоносни варианти, което да задълбочи разделението между бедните и богатите страни", очерта Карадайъ. Той допълни, че войната в Украйна води до нарастваща продоволствена криза, а освен това заради нея са разселени 11 млн. души.

"Сърцата и мислите ни са с тях", продължи той.

"Войната повдигна въпроси, които през годините бяхме забравили. Без съмнение Европа и Африка не могат да избягат от последиците. Съществува непосредствен въпрос как тази криза засяга мира и сигурността на континента", допълни още той. Карадайъ посочи още, че за първи път от много години инфлацията се е превърнала в огромен проблем. 

"Доходите на хората намаляват, трудностите се увеличават. Тази двойна криза - пандемия и война, се усложнява от фрагментация на света на геополитическите блокове. Подобна тектонична промяна би донесла до болезнени разходи. Веригите за доставки, развойната дейност ще бъдат прекъснати. намирането на алтернативи е трудно. По-бедните страни в Африка и Азия ще понесат тежестта. По-високите цени на храните свиват доходите на хората по света", подчерта лидерът на ДПС. Настоя и, че либералният световен ред трябва да бъде възстановен.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, шефката на Либералния интернационал Хакима ел Хаите и евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.
Последният доклад на ООН за климата подчертава, че заплахата за планетата не изчезва, а става по-голяма. Трябва да изградим устойчивост срещу предстоящите сътресения и система, която гарантира енергийна и продоволствена сигурност, каза още той. Карадайъ настоя още, че и цифровата революция е изключително важна.
Тя включва преквалификация на хората за все по-дигиталната икономика и отключване на иновациите. Бъдещето е цифрово, но и либерално, носи равни възможности, растеж и прогресивно мислене. Действията, които предприемаме, ще определят бъдещето ни, каза още той.

Кризите задълбочават нетолерантността към етнически и религиозно различните. Либералният свят полага усилия, за да защити човешките права. Нашите демократични системи трябва да бъдат укрепени, за да издържат на бъдещи предизвикателства, призова лидерът на ДПС.

По-рано конгресът започна шест песни, изпълнени от хорът на Ваня Монева. На него присъстват над 250 либерали от цял свят.

Шефката на либералния интернационал Хакима ел Хаите приветства гостите на български език и благодари на домакините от ДПС.

Скъпи приятели, благодаря ви за гостоприемството, обърна се тя към движението. Радвам се, че сме тук в столицата на България. София означава мъдрост. Хакима, моето име, има същото значение, посочи тя.

Изкарахме 2 много трудни години. В целия си живот не съм очаквала, че думата пандемия ще стане толкова важна, посочи Хаите. Тя разказа, че е загубила двама братя заради коронавируса.