Карадайъ призна за разделение на ДПС в началото на мандата си

Партията бе подложена на безпрецедентни атаки и манипулации, заяви лидерът на Движението

Топ
11:26 - 12 Декември 2020
1782
Карадайъ призна за разделение на ДПС в началото на мандата си

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към членовете и симпатизантите на Движението по време на Десетата конференция на партията, която се провежда онлайн, с подробен отчет за мандата си. От него той подчерта, че ДПС излиза по-единна и по-силна. Това обаче не е било факт в началото на неговото управление, когато формацията е била застрашена от опасно разединение. С намек към бившия председател на ДПС Лютви Местан, Карадайъ отбеляза, че партията е била изправена пред много сериозни изпитания. А днес можел да се похвали с разширение и край на разединението в структурите. 

"Ролята на почетния председател д-р Ахмед Доган за това не е за пренебрегване. Ролята на големите е да насочват посоката. Имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик и философ като него", отбеляза Карадайъ. 

"Днес можем да се похвалим с това, че сме направили правилен избор да заложим на разума, така че заедността да бъде запазена, за да бъде издигнато в приоритет съхраняването на колективното тяло. 

Основната ни цел беше да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, а тя беше постигната. Но единството бе подложено на сериозни изпитания. На вота през 2017-а г. нашите структури удържаха на натиска и манипулациите. На 26 март 2017 г. имаше съмнения за пропукано единство, но само 2 месеца по-късно с евроизборите бе даден ясен знак, че разделението е приключило", каза още Карадайъ в словото си. 

"Евроизборите бяха добра основа за следващите избори - местните през 2019 г., когато вече се видя, че вътрешните проблеми са преодолени, а разширението е факт. Резултатите бяха категорични в полза на заедността. "Това е нашата същност и кауза", подчерта лидерът на ДПС. 

Той не спести критиките си по отношение на управляващите, като обяви, че недоверието към тях е повсеместно, което води и до дестабилизация на страната. "Тази картина бе предначертана от нас, ДПС. Многократно предупреждавахме ГЕРБ, че се провалят, заради включването на национализмите и популизмите в централната власт", напомни Карадайъ. Основният модел за политиките на ГЕРБ пък били разделението и противопоставянето, гарнирани с агресия. "Резултатът е рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите и неспазване на конституцията и законите на страната", критикува лидерът на Движението.