Карадайъ се срещна с репресирания от Рашков дядо Исмаил

Политика
12:33 - 07 Септември 2022
2439
Карадайъ се срещна с репресирания от Рашков дядо Исмаил

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се срещна с възрастен жител на Лясковец, който стана основна причина за порой въпроси към екс МВР шефа Бойко Рашков от Движението в рамките на 47-ото НС по повод сигнали за полицейска репресия за парламентарни избори ноември 2021 г. 

На 10 юни 2022 година председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отправи питане към Бойко Рашков по време на парламентарния контрол, свързано с полицейски тормоз спрямо 74-годишния Исмаил Мехмедов от Лясковец, област Велико Търново.

Карадайъ тогава разказа, че дядо Исмаил живее сам в дома си, след като съпругата му е починала, болен е, има два стенда на сърцето.

На 11 юли 2021 година, рано сутринта в деня на изборите, полицаи нахлуват в къщата му и е отведен в полицейския участък, след което е подписал и предупредителен протокол. Карадайъ попита Рашков на какво основание е станало това и му припомни, че вече повече от 3 месеца чака предоставяне на всички документи по случая, които ги е изискал.

Министър Рашков отговори на Карадайъ, че е имало само покана за беседа в МВР, след което е бил подписан предупредителен протокол. Причината била, че полицаите получили информация, че Мехмедов пил кафе с приятели и обсъждали изборите.

Още тогава Мустафа Карадайъ му припомни, че не става дума за покана за разговор в полицията, а за нахлуване в дома на възрастния човек и заяви, че този случай заслужава особено внимание. Затова и се ангажира лично да отиде да се запознае с Исмаил Мехмедов и препоръча на Рашков да направи същото.

В Деня на Съединението той изпълни обещанието си. Заедно със заместник-председателя на ДПС Йордан Цонев, който е и водач на листата на Движението във Велико Търново и с безспорния специалист по социалната политика д-р Хасан Адемов се срещнаха в село Добри дял с Исмаил Мехмедов, за да го попитат какво точно се е случило преди изборите миналото лято. Екипът на Централния предизборен лъч специално отиде до дома на възрастния човек.

Карадайъ разказа на дядо Исмаил за въпроса, който е задал на бившия министър и отговора на Рашков, че такива неща не е имало. Попита го дали Рашков е идвал оттогава, но Дядо Исмаил отговори отрицателно. Възрастният човек  разказа с горчивина за предизборния тормоз през юли миналата година.

"Чукнаха на вратата, единият ми каза да изляза, а другият ме хвана за ръката. Нито към крадял, нито съм убил, казал им Исмаил. Попитах ги къде ме водят, а те ми казаха "недей знай много, ще те вкараме в затвора.”.

"После ме закараха в съвета и аз се подписах, че пари на никого не съм дал и няма да давам. Ама как да давам като пенсията и на мен не ми стига", чуди се и досега дядо Исмаил.

Какво да правя, подписах документа, добави той като потвърди, че е болен, има стендове и вече и захарта му е висока. Казах им го, но какво от това, каза с огорчение дядо Исмаил.

Идваха тука, за да тормозят хората, каза един от съседите му и изрази надежда, че милиционерщината си е отишла заедно с Рашков.