Карадайъ видя конспирация между Борисов и Нинова

Политика
11:47 - 05 Декември 2019
2738
Карадайъ видя конспирация между Борисов и Нинова

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заподозря Бойко Борисов и Корнелия Нинова в задкулисна политическа игра.

По този повод той призова журналистите да следят внимателно пленарната зала. 

„Двамата са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас”, предупреди той журналистите.  

Парламентът трябва да гласува важни промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Припомняме, че през юли месец тази година по инициатива на премиера Борисов и след одобрението на Народното събрание партийната субсидия от 11 лв. за глас спадна на 1 лев. Тогава социалистите остро възроптаха срещу това решение на парламента.

Според депутатите от Движението за права и свободи обаче сега, когато местните избори приключиха, премиерът бил склонен да отстъпи и да направи сделка със социалистите.

„Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за даване на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", уточни Мустафа Карадайъ.

Той каза още, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова. "На срещата ние заявихме, че искаме 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии”, обясни Карадайъ.

От движението недоволстват, че до днес  такъв обществен дебат не е проведен. „Има едно предложение от БСП, което обслужва големите партии - ГЕРБ и БСП - и ощетява малките партии, които няма да могат да финансират дейността си”, е тяхната твърда позиция. Според ДПС това е поредният удар на ГЕРБ и БСП по демокрацията и плурализма.