Карък: Бутат вилата на Абрамович на Босфора (ВИДЕО)

Общината в Истанбул разрешила незаконното строителство

Актуални новини
16:25 - 04 Септември 2024
3591
Карък: Бутат вилата на Абрамович на Босфора (ВИДЕО)

Руският олигарх Роман Абрамович остава с един имот по-малко. Турските власти започнаха демонтирането на незаконни пристройки към вилата му на Босфора след остри реакции срещу Община Истанбул.

Общината бе обект на критики, откакто миналия месец излязоха скандалните новини, че е разрешила незаконното строителство на върха на зелените хълмове на двата престижни квартала на Истанбул с изглед към Босфора - единият в европейския квартал Sarıyer, за който се твърди, че принадлежи на собственика на Halk TV Чафер Махироглу и друг в квартал Ваникьой в азиатския район Юскюдар.

Според местните медии руският олигарх Борис Борисенко, представител на Роман Абрамович в Турция, осигурил разрешението за строеж от общината, твърдейки, че просто ще извърши вътрешни ремонти на незаконната вила във Ваникьой. По-късно обаче построил седем отделни сгради в продължение на шест месеца, като в процеса изсякъл над 100 дървета.

В своя защита общината заяви, че е издала разрешение за ремонт, като аргументира, че работата надхвърля обхвата на това разрешение.

Според изявлението на общината обектът във Ваникьой съдържа две стоманобетонни сгради с четири пристойки, всички от които имат валидни разрешителни за ползване. Предишните конструкции на парцела били разрушени, а за новите били поискани разрешенията от Общината на Истанбул.

Общината обаче беше обвинена в небрежност, когато се разкри, че нейни служители са извършвали ежеседмични одити на място, но не са се намесили в незаконните строежи.

Докато Министерството на правосъдието започна разследване на инцидента, Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата запечата строителната площадка и изпрати писмо до Общината за разрушаване на незаконните пристройки.

Дирекцията на министерството в Истанбул заяви, че ще координира разрушаването на нелицензираните сгради. Кметът на Община Истанбул Екрем Имамоглу е изправен пред яростни критики за това, че „носи отговорност“ за строителството. Някои също така обвиняват кмета, че е дал пълномощното на Борисенко в замяна на финансиране на пътуването му до Париж по време на Олимпиадата по-рано това лято, въпреки че няма такива доказателства, пише Daily Sabah.