КАРЪК: Италианец се зарази с маймунска шарка, COVID и СПИН едновременно

36-годишният мъж се отдал на див секс без предпазни средства с множество мъже в Испания

Новини
15:40 - 25 Август 2022
4849
КАРЪК: Италианец се зарази с маймунска шарка, COVID и СПИН едновременно

Италианец, който съобщи за поредица от симптоми - включително треска, умора и възпалено гърло - дни след завръщането си от пътуване до Испания, е първият известен случай на човек с положителен тест за маймунска шарка, COVID-19 и СПИН едновременно, съобщи британският вестник Daily Mail.

По-рано тази година 36-годишният мъж, който не е идентифициран, e прекарал пет дни в Испания от 16 до 20 юни. По време на престоя си в страната той призна, че е правил секс без предпазни средства с множество мъже.

Дни след завръщането си у дома, на 2 юли, той е дал положителен тест за коронавирус, се казва в материала на изданието, което се позовава на Journal of Infection.

Същият следобед е започнал да развива обрив на лявата си ръка. На следващия ден малки кистообразни циреи се появили по торса му, долните крайници, лицето и глутеусите.

До 5 юли те се разпространили допълнително и се превърнали в малки подутини по кожата. Тогава мъжът отишъл в университетската болница Сан Марко в Катания, където впоследствие бил настанен в отделението по инфекциозни болести.

Там той е изследван и за полово предавани инфекции и се е оказал заразен с ХИВ. Последният път, когато е бил изследван за ХИВ инфекция, е бил през септември 2021 г., когато тестът му е бил отрицателен.

След като се възстановил от COVID-19 и от маймунската шарка, той е бил изписан на 11 юли и изпратен у дома за изолация. Кожните му лезии са зараснали, оставяйки само малки белези.

„Случаят подчертава как симптомите на маймунската шарка и COVID-19 могат да се припокриват и потвърждава как

в случай на съпътстваща инфекция събирането на анамнестични данни и сексуалните навици са от решаващо значение за поставянето на правилната диагноза“,

цитира „Дейли Мейл“ доклад на изследователи от Университета на Катания.

Маймунската шарка е официално обявена от Световната здравна организация (СЗО) за глобална извънредна ситуация за общественото здраве, след като множество държави съобщават за нови случаи. Близо 32 000 случая на маймунска шарка са регистрирани по целия свят от началото на последната епидемия през май.