Каракачанов: БНТ и БНР не са обекти на националната сигурност

Лидерът на ВМРО не пожела да потвърди кандидатурата на Ангел Джамбазки за кмет на София

Политика
09:07 - 19 Септември 2019
2925
Каракачанов: БНТ и БНР не са обекти на националната сигурност

"Презумпцията, че Националното радио и телевизия като институции, които са стратегически обект на националната сигурност и оповестяват, недай си боже, за бедствия, аварии, войни и не може да бъдат спирани, не е неоспорима - извън БНР и БНТ има много други медии, които в такива случаи ще сторят това", каза вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Иначе прокуратурата оповести, според министъра, че технически причини за спирането на радиото няма, каквито са били първоначалните обяснения.

"Затова питам, ако някой иска да протестира по един или друг въпрос, защо трябва да спира националното радио на милиони българи?", каза вицепремиерът. Според него БНР и БНТ не бива да се замесват в политически скандали. На въпрос кой би могъл да заплашва и оказва натиск на БНР, вицепремиерът отговори: "Мога само да ви кажа, че не съм аз. Ако някой е оказвал натиск върху БНР, нека тези, върху които това е сторено, да кажат - дали са структури на властта, дали са отделни хора".

По шпионския скандал Каракачанов заяви, че България се стреми да има приятелски взаимоотношения с Русия. Прокуратурата изнесе своите мотиви и аз съм склонен да ги уважа, докато тя се произнесе окончателно по въпроса.

Темата обаче според него е много по сериозна - става дума за опитите на различни външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. Традиционно се очаква това да се върши от Русия поради напрежението в района на Черно море, Крим и т.н. и затова е доста активна в целия Балкански регион. Отношенията между Русия и Турция също предполагат подобни сравнения, заяви вицепремиерът.

На заявеното от Соломон Паси, че в руското посолство има 68 шпиони, необезпокоявани от никого, Каракачанов отговори: "Не съм ги броил поименно, но ще ви кажа, че има държави, които се водят наши съюзници и те доста активно работят в подобна посока. А има и държави, които очакват нашата подкрепа било за Европейски съюз, било за НАТО, които също се опитват да извършват подобна дейност."Нашите контраразузнавателни структури си вършат работата и информация се събира за всеки подобен опит, каза още Каракачанов.

На въпрос Ангел Джамбазки ли ще е кандидат за кмет на ВМРО за София, Каракачанов шеговито попита "От кое посолство научихте? "Решението на ВМРО ще научите тази събота от централата ни на "Пиротска 5" Ще се борим сериозно за Пловдив, където Славчо Атанасов неочаквано отпадна на предишни избори.

В София, Пловдив и Русе, където колегите от НФСБ ще извадят свои кандидати, ние вадим силни кандидати, за да дадем на хората алтернатива. А на Сидеров желая успех.

На въпрос "При балотаж Фандъкова - Манолова кого ще подкрепите? Каракачанов отговори, че отиват на избори, за да дадат алтернатива, т.е. индиректно заяви, че подкрепата за Фандъкова не е сигурна. Според него регистрираната от "Алфа рисърч" подкрепа от 8,3% за "Няма такава държава" на Слави Трифонов е ниска за старт.

Вицепремиерът заяви, че връщайки казармата ще направи много млади хора мъже, а няма да ги тласне да напуснат страната.