Каракачанов: Брюксел ни натиска за Македония

Според военния министър правителството няма да се поддаде и да прави компромис с историята

Политика
11:12 - 17 Октомври 2020
3104
Каракачанов: Брюксел ни натиска за Македония

Над София се упражнява натиск от Брюксел по темата със Северна Македония и евентуалното членство на страната в Европейския съюз. Това каза пред Nova вицепремиерът Красимир Каракачанов.

„Някои македонци смятат, че германците и някои други европейски държави ще ни натиснат и ние да се съгласим безусловно да ги подкрепим. Те ни натискат, факт! България обаче има своето достойнство и е суверенна държава. По дипломатическа линия ни се оказва натиск“, каза военният министър.

От Скопие продължава пропагандата по повод историята на двете страни и произхода на местния език. Редица български дипломати, начело с Красимир Каракачанов и президента Румен Радев, продължават да поддържат тезата, че с историята компромиси някак да се правят.

Редица историци също са в подкрепа на държавната позиция и дори често се припомня, че до неотдавна Македония проповядваше политика на постоянно присвояване на чужда история. Изходът от един подобен спор с Атина доведе до смяната на официалното наименование на страната към Република Северна Македония.