Каракачанов: Другата седмица внасям Закон за доброволната военна служба

Актуални новини
14:33 - 02 Юли 2020
1513
Каракачанов: Другата седмица внасям Закон за доброволната военна служба

Следващата седмица ще внеса в Министерския съвет проекта на Закон за доброволната военна служба. Законът ще даде възможност на всеки български гражданин доброволно да премине военно обучение в рамките на два модула от по три месеца всеки.

Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Велико Търново. Той отиде там, за да наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка за ученици, който се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“ в града. 

Какарачанов уточни, че работните места на хората, които доброволно поискат да преминат обучение, ще се пазят, независимо дали са в частния или държавния сектор. Финансирането на доброволната военна служба ще бъде в рамките на бюджета на Министерството на отбраната и няма да се налага търсене на допълнителни средства. 

В обучението участваха 20 ученици от Професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“, които днес получиха сертификатите си лично от министъра на отбраната. Той отличи и гимназистите, постигнали най-добри резултати по време на обучението.

„Това е първият курс, след повече от 20 години, в който гимназисти получават знания за това какво е защита на отечеството, какво представлява оръжието, преминават курс по оцеляване в природата, курс по ориентиране – знания, които ще им бъдат полезни в живота“, каза министър Каракачанов. Той допълни, че по Конституция всеки български гражданин има задължението да защитава страната си, но в същото време младите хора нямат възможност да получат военно обучение. 

„Затова нашата цел с този пилотен курс, който с НВУ организираме, е да предизвикаме интереса на младите хора“, добави министърът.