Каракачанов: Е, какъв беше смисълът на консултациите при Радев ?

Протест с викове "оставка" посрещна военния министър пред сградата на БНТ

Политика
22:04 - 15 Януари 2021
2595
Каракачанов: Е, какъв беше смисълът на консултациите при Радев?

"Честно казано не можах да разбера защо датата на изборите не е 28 март, както обяви президентът първоначално, но... дата като дата. Единственото, което трябва да бъде осигурено, е нормален честен изборен процес, на който да се осигури възможността на хората да гласуват. Покрай пандемията има много хора, които се притесняват и с основание. А най-вероятно най-притеснени ще бъдат членовете на секционните комисии. Но нямаше смисъл и от нашето участие в тези консултации, защото отдавна съм в този народен цирк". Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира определената от Румен Радев дата за вота - 4 април и отказът на патриотите да участват в разговорите на "Дондуков" 2. 

По думите му, нямало нужда и ВМРО да се яви там, защото така или иначе след консултациите президентът щял да насрочи изборите за този ден, който си е наумил, независимо какво е говорил с политиците преди това. "Не разбрах какъв бе смисълът при един път обявена дата (28 март - б.р.), да ходим на консултации", коментира пред БНТ воеводата, с което косвено потвърди констатацията на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, че от този цикъл разговори нищо не произтичало. 

"Ако в последните години у нас има политическа формация, която говори, работи и прави нещо за българите в чужбина, това е ВМРО. Не знам обаче, защо се създава това впечатление, че те няма да могат да гласуват. Аз обаче не искам друго - това, което ДПС се опитва да лансира - да възстановим безразборното откриване на секции извън Европейския съюз. Това означава една друга държава да организира изборния процес и да определя колко депутати ще има в българския парламент. Имаше времена, в които имаше по 170-190 секции в Турция, включително в градове, които никой от нас не е чувал. Там се гласуваше на 120 процента", убеден е той.

"Датата вече е определена, и вие като интелигентен човек имате ли идея как ще стане гласуване по пощата от Турция, Америка или Австралия. Убеден съм, че и тези, които го лансират, нямат идея. Ако се гласува по пощата в България, ще се случи една тотална манипулация. Европейски държави, които не могат да бъдат упрекнати в липса на демокрация започват да отменят машинното гласуване. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено? У нас практиката в последните 30 години е да се променя законът малко преди тях по нечие усмотрение. Да променяме евентуални недъзи в изборното законодателство след вота. Защо не го направихме в последните 4 години? Къде бяха сегашните апологети на промяна в изборния закон?. Това сега е една политическа дъвка, която някой иска да си прави пиар и да се прави на добър", каза още Каракачанов. 

Междувременно пред сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано" 29 се заформи и малоброен протест с викове "Оставка", но военният министър успя да излезе необезпокоявано от там през друг изход.