Каракачанов: Епидемията ще ни изправи и пред демографска криза

След края на кризата, хората без препитание ще хванат първия самолет и ще се махнат, предупреди вицепремиерът

Топ
13:06 - 05 Май 2020 (обновена)
2255
Каракачанов: Епидемията ще ни изправи и пред демографска криза

Кризата ще се отрази не само върху доходите, а и върху демографията. Защото след няколко месеца хората, които не намерят препитание, ще се качат на самолета за някъде. И след години ще се отажем пред голям проблем. За това предупреди вицепремиерът Красимир Каракачанов след проведения днес Коалиционен съвет за допълнителните мерки в епидемията.

Знаете, че двете партии от "Обединени патриоти" внесоха предложения свързани с един от отраслите - туризма, каза Каракачанов. 

Още от първия ден на пандемията, говорим за това, че един ден тя ще свърши и не е без значене как ще излезем от нея чисто икономически. Защото има реален удар върху икономиката, предупреди военният министър. 

Не е без значение мерките днес, утре да дадат възможност на хората да си намерят препитание и да си намерят работа, добави той. 

Каракачанов информира, че ваучерите в туризма в една или друга форма са били приети на Коалиционния съвет.

Не е въпросът само да се подпомага един бизнес, а за това парите на българските граждани, ползвайки туристически услуги, да подпомогнат туризма, а не средствата да изтекат навън, каза Каракачанов. 

Той даде пример с Гърция, Турция, Хърватска, които  замислят мерки как да закърпят туристическия сезон. Идеята на ваучерите е от една страна стимулицаия за българите, но и да ползват родните курорти, поясни Каракачанов. 

Извънредните мерки изиграха  своята положителна роля. България е една от страните с най-ниска заболеваемост в Европа, което показва, че мерките на правителството са адекватния, а те са доста под средното ниво на строгост, отбеляза Каракачанов.

Най-важното в извънредното положение е, че българите разбраха колко е важно да се опазят и самите те са в състояние да прилагат мерки, заключи вицепремиерът.

Не може да стоим в извънредно положение до края на света. Животът не може да спре, каза Каракачанов по повод близкия край на извънредното положение.

Да, възможни са и по-лоши сценарии – влошаване и повтаряне на ситуация и нашата цел е да посрещаме деня след утре по по-спокоен начин, добави той.

Разбира се, че имаме различия и не постигнахме съгласие за  ДДС в туризма. "Казва се, че няма да има корекции в данъчната политика, ама не е записано и че ще има коронавирус.", иронизира лидерът на ВМРО.

Не смятам, че това е добър подход, но това е въпрос на обсъждане – как да намерим най-доброто решение, каза Каракачанов.  

"Логиката на ваучерите е, че изразходваш едни пари, не на калпак раздавани, а целево, за българските курорти.

Т.е.  тия пари ще завъртят икономиката, а няма да изтичат към други държави, които доста по-радикално ще отворят възможности за туризъм", обясни Каракачанов.

"Не сме казали – това е и друго нищо. Всяка тема подлежи на обсъждане, затова са тия Коалиционни съвети. Общата ни цел е българските граждани да живеят по-добре. В дебата се ражда правилното решение.", отсъди лидерът на ВМРО.