Каракачанов говори за бойната ни слава в Плевен, освиркаха го

102 години от битките на 9-та Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Вазов

Политика
14:36 - 27 Септември 2020
4090
Каракачанов говори за бойната ни слава в Плевен, освиркаха го

В Плевен министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в тържественото честване на 102-ата годишнина от Дойранската епопея. Преди словото на Каракачанов имаше викове "Оставка" и освирквания, на които той отговори, че се чуват слабо.
 
Преди 102 години войните от 9-та Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Вазов, записаха златни страници в българската военна история, заяви в словото си министър Каракачанов. Той подчерта, че историята ни е съпроводена с войни и сражения за запазване на българската държава и осъществяване на българските национални идеали.
 
"България влезе в Първата световна война не по политически причини, а за да осъществи националния идеал, завещан със Сан Стефанския договор - всички български земи да бъдат обединени в една държава, всички българи да живеят свободни под своята власт.
 
Политиката на великите сили веднага след Освобождението на България след балканските войни доведе до разпокъсване на българската общност. Българите в Македония, Тракия и Добруджа бяха поставени под чужда власт - над 2 милиона души при тогава 6 милиона българска държава. Именно затова влезе България в Първата световна война - за освобождението на тези 2 милиона българи и за осъществяването на един голям национален идеал", посочи министърът на отбраната.
 
Той отбеляза, че войните от 9-та Плевенска дивизия именно на позициите при Дойран са се окичили със слава, но и са дали хиляди жертви, чийто кости все още се намират по бойните полета.


 
"Тези хора заслужаваха своя паметник. Радвам се, че миналата година успяхме с общи усилия да изградим достоен паметник на войните от Плевенската дивизия, загинали във всички войни. Тези хора заслужава да бъдат помнени, уважението на цялото българско общество", заяви още Каракачанов.


 
Той подчерта, че това е най-хубавият български военен паметник и че се надява "да стане традиция на този ден всички българи - без разлика от партийна, идеологическа и друга принадлежност, да бъдат поне един час българи и тогава партийци или активисти. Това е смисълът на този паметник".
 
Пред внушителния монумент бе отслужена панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници и бяха положени венци и цветя. Министър Каракачанов награди за народополезна и патриотична дейност ръководители на ученически гвардейски отряди. Прозвуча химнът на България, изпълнен от оркестър на Военновъздушните сили и изпят от Люси Дяковска.
 
В тържеството участваха депутати, областният управител Мирослав Петров, кметът на Плевен Георг Спартански, Сдружението "Героите на Дойран", членове на НД "Традиция", много граждани.