Каракачанов иска България да си произведе БТР-и

Чужди фирми вдигнали цената за машините по време на конкурсите

У нас
13:49 - 05 Март 2021
1895
Каракачанов иска България да си произведе БТР-и

Модернизирането на пехотата не е спряно, спрени са поръчките за БТР-ите, защото са предложили по-високи цени от гласуваната сума в НС. А България може сама да си ги произведе. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов след Анализ за състоянието и подготовката на трита вида Въоръжени сили за 2020 г. 

"Възложил съм на "Терем" да ми изготви доклад дали е възможно тази бронирана машина да бъде изградена на базата на усилията на българския военно-промишлен комплекс. Когато този доклад е готов, ще можем да се ориентираме как да се подходи. Най-вероятно обаче, тъй като това ще отнеме време, ние ще подготвим цялата експертиза и смятам, че е редно да не се прибързва, а следващото българско правителство, следващият министър на отбраната или да я продължи, или да иска още пари от парламента, да продължи нещата" коментира Каракачанов.

Каракачанов обясни, че един вариант бил да поиска от парламента увеличение на сумата по проекта за бойните машини, което смята за нецелесъобразно, не само заради пандемията, а защото е на мнение, че "при подходящи условия можем да се впишем в нормалните цени", ако се променят някои от изискванията в тактико-техническото задание или се търсят други варианти.

Анализът беше много обективен, отчетохме динамична, трудна и предизвикателна година. Но общата оценка е, че армията се справи блестящо със задачите, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той добави, че обстановката е такава, че трябва да се нагаждаме към нея и да се препланират дейности, но увери, че командирите и целият личен състав са се представили подобаващо.

За посочен от президента проблем с нальота на летците и с учебната ни авиация, адмирал Ефтимов напомни проблемите през годините с финансирането на армията и, в частност, за ВВС. По думите му обаче, както политическото, така и военното ръководство са постигнали много през последните години за подобряване на състоянието на бойните самолети. Имаме какво да отчетем, това е положителна тенденция, която трябва да запазим. Тенденцията в армията е положителна, заяви адмирал Ефтимов.

Министър Каракачанов коментира, че през 2017 г. перспективата е била "ужасяваща", като припомни тогавашното състояние и на изтребителната авиация, и на самолетите Су-25. Ако не бяхме предприели мерки да се ремонтират изтребителите МиГ-29 и да се ремонтират и модернизират Су-25, нямаше да имаме летящи самолети. Бяхме пред перспективата към края на 2019 г. да няма нито един летящ самолет Су-25, а в момента вече са 8. Когато имаш един-два, три самолета в една авиобаза, няма как летците да натрупат голям нальот. Когато обаче имаш осем, вече естествено, че при повече изправни летателни средства, те ще трупат нальот, коментира Каракачанов, който добави, че проблемът ще се преодолява, особено и с идването на осемте нови Ф-16. Адмирал Ефтимов отчете, че има проблеми, но увери, че се работи и сме на финалния етап, за да може да се увеличи броят на изправните учебни самолети.

Армията беше на първа линия срещу заразата с коронавирус, каза Каракачанов и благодари на медиците от ВМА и другите военни болници. Мобилизирахме и всички военнослужещи, които имат медицинска подготовка, те са минали през обучение за санитари, за да облекчат труда на лекарите и на медицинските сестри във военните болници, добави министърът. Той отново отбеляза, че заразените сред личния състав на армията са около 2 процента, потвърди също, че има и няколко починали за годината в пандемия - единият от които е бил преподавател във Военновъздушното училище, но като цяло ситуацията, по думите му, е под контрол. В тази връзка Каракачанов отново защити решението за двата български кораба, подготвяни за учението "Посейдон-21", като нормална мярка при сегашните условия, изцяло в интерес на живота и здравето на българските военнослужещи.