Каракачанов иска пари за най-пострадалите от вируса

Военният министър е до Румен Радев във Велико Търново

Политика
14:12 - 24 Юли 2020
3346
Каракачанов иска пари за най-пострадалите от вируса

Президентът Румен Радев и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в петък застанаха рамо до рамо на трибуната в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново по време на церемонията на производството на 206 млади офицери и сержанти.

„Застанахме един до друг с президента, защото в армията няма леви няма десни. Няма опозиция, няма управляващи, в Армията няма протести, има ред, дисциплина. А и днес е празник на НВУ, тъй като завърши поредният випуск и в редовете на се вляха в Българската армия поредните бъдещи командири. Нормално е в такъв ден институциите да си говорят, а не да воюват“, заяви Каракачанов.

Той сподели, че с държавният глава са си говорили за армията, за проблемите, които са решили сега и които трябва да решават за в бъдеще.

На въпрос дали в момента играе ролята на синя каска, Каракачанов отрече.

„Ако пожелаят - мога, но аз искам първо да чуя желание за диалог. Защото войната не обещава нищо. Една крилата мисъл, която ми хрумна, докато си разговаряхме с президента - политиката е политика, не е като на фронта. На фронта целта е да унищожиш противника до крак, в политиката трябва да оставяш вратичките отворени. Това касае и двете страни. Аз оставям вратичка за разговори, смятам, че е нормално да има разговори. В политиката трябва да има диалог, не война на унищожение, трябва да има врата, през която институциите да минават и да разговарят“, коментира министър Каракачанов.

Според него дали новите министри са успешни, ще може да се каже, когато им свърши мандата, но да се оценяват хора, които са министри от буквално един час, е рано.

„Аз мисля че хората са подходящи. И новият министър на вътрешните работи, е професионалист от кариерата, не е политическо лице, за което да гадаем разбира ли или не разбира какво се случва. Познавам го не само през последните три години в качеството ми на вицепремиер по сигурността, познавам го преди това. Министърът на здравеопазването е уважаван лекар, професор, шеф на Александровска болница. Министърът на финансите е безспорен авторитет, защото във всяко правителства през последните 15 г. той прави бюджетите на България като зам. министър, служебен министър. Министърът на туризма е вицепремиер досега, която отговаряше и за туризма наред с още няколко министерство. Така че има поглед върху туризма и очаквам да се справи“, коментира Красимир Каракачанов.

По думите му до края на мандата са възможни всякакви рокади и това е нормална практика. Той припомни, че  това е третата смяна на министри.

„Аз слушам всякакви призиви, но като отправяме призиви, трябва да даваме отговори. Призивът за предсрочни избори, задава въпроса - кой е алтернативата- ДПС и БСП. Не са ли същите тези хора, които сега протестират и с основание, хората, които преди години протестираха срещу БСП и ДПС. Тези, които викат да живее ЕС или другите, които скандират на площадите да живее Съветския съюз. Кой е алтернативата? Я погледнете хората, к се опитват да оглавят протеста - от разни маргинални политически партии. Те ли са алтернативата, те ли са новите лица, те ли са хората с идеи. Аз не искам да коментирам другите министри, искам някой, който каже че трябва да си подам оставката, да ми каже какво трябва да си направи още. Какво е направено през последните 30 г. и какво през последните три“, изтъкна Каракачанов.

Той добави, че в момента никой не му е искал оставката.

„Като кажеш, че искаш оставката на някого, кажи каква ти е алтернативата“, заяви Каракачанов.
Той говори и за предстоящите разговори в коалицията и за социално-икономически мерки, които ще предложи ВМРО.

„Доста от мерките, които бяхме предложили тогава, бяха приети, някои отложени. Примерно това, което настоявахме за ваучери за по-широк кръг от българските граждани, това са средства, с които ще подпомогнеш хора, които са осигурени, но са останали без работа заради коронавируса. Подпомагаш хората с ваучери, те харчат парите си в българските курорти и така помагаш и на туристическия бранш.
Другите мерки, които сме предлагали, са свързани с един доста по-смел поглед върху българското земеделие и целево финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството и на преработвателната промишленост. Коронавирусът извади на повърхността факти - 80 % от зеленчуците и плодовете, които ядем, са внос от чужбина при една земя, която е хранила цяла Източна Европа, целия Съветски съюз, а преди 9 септември и цяла Централна Европа с 80-милионнан Германия. Сега не може да изхрани няма и 7 милиона души“, коментира Каракачанов.