Каракачанов към Гешев: Акъл и съвети давам само на дъщеря ми

Военният министър щял да се изясни с главния прокурор, ако е разбран погрешно

Топ
14:32 - 18 Февруари 2020
2557
Каракачанов към Гешев: Акъл и съвети давам само на дъщеря ми

"Аз акъл на никой не съм давал. Като министър на отбраната издавам заповеди в министерството на моите подчинени. Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска. Това заяви военният министър Красимир Каракачанов във Велико Търново по повод острата реакция на главния прокурор Иван Гешев срещу политиците. "Вместо да си правят вятър на устата, да си свършат работата, за която са избрани", заяви обвинител №1 преди ден.

Каракачанов уточни, че ще се изясни, ако е погрешно разбран от главния прокурор. Министърът обясни, че смята действията на Гешев за правилни. 

"Като гледам главния прокурор, с действията, които прави по отношение на битовата престъпност, не мога да не го приветствам, защото аз за тая тема говоря много години, а моите колеги политици не искат да слушат, защото им е неприятно да слушат проблеми", каза Каракачанов. Според него Гешев към момента действа правилно.

"Дай боже това да е постоянна политика до края на неговия мандат. Не бих нарекъл противопоставяне да дадеш съвет на някой да не ти се бърка в работата. И аз не обичам да ми се бъркат в работата в МО. И не случайно казах, че аз, докато съм министър, аз не съм си позволил да използвам армията за политика и няма да позволя в армията да има политически вмешателства. Така че не го намирам за предизвикателство", коментира Каракачанов.

Военният министър, който е историк по образование изнесе лекция в Националния военен университет на тема: "Ролята на Апостола на свободата за възраждането на българския национален идеал". Той използва цитат от Левски по повод словесните престрелки между президент, премиер, главен прокурор:

"От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи". Не сме го прочели явно. Няма момент в историята на България, когато нацията е била разделена и да е печелила, ако щете дори и футболен мач, не битки, победи или слава. Изводът е ясен - какво има да се дели. Има разделение на властите. Щом има разделение на властите, всеки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши."

Според него конфликтът между първите мъже в държавата трябва да приключи с разговор, стискане на ръце и формулиране на общи задачи пред всички институции в България. "Другите варианти сме ги виждали досега, 30 г. ги виждаме", завърши Каракачанов.